Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Νέο βίντεο από τις ζημιές στον πυρηνικό σταθμό Ζαπόριζια -Πώς γλιτώσαμε νέο Τσερνομπίλ στο παρά πέντε

Ένα νέο βίντεο από τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπόριζια στην Ουκρανία ήρθε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο που ανήρτησε χρήστης του twitter φαίνονται ζημιές από την εσωτερική περίμετρο του πυρηνικού εργοστασίου. Είναι καθαρό ότι υπέστη πλήγματα από βαρέα όπλα.

Όπως αναφέρει το skynews αυτό το βίντεο δείχνει προφανώς τη ζημιά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα το πρωί.

Η Ουκρανία είπε ότι ρωσικά βαρέα όπλα έπληξαν κοντά στο εργοστάσιο τις πρώτες πρωινές ώρες – αλλά η Ρωσία το αρνήθηκε.

Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια απετράπη «στο παρά πέντε» πυρηνική καταστροφή, είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ

IAEA: Δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Πρέσβειρα ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Στο παρά πέντε απεφεύχθη πυρηνική καταστροφή

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεκλήθη έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την πυρηνική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια χαρακτήρισε ως «επικίνδυνες» και «απερίσκεπτες» τις ρωσικές ενέργειες.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι ο κόσμος «απέτρεψε στο παρά πέντε μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ» μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το εργοστάσιο.

Ακόμη, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μη στείλει τα στρατεύματά του σε «αποστολή αυτοκτονίας» εναντίον πυρηνικού σταθμού.

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της σύγκρουσης. Ο κ. Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την τρέλα και πρέπει να τη σταματήσει τώρα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό συμβάν», είπε η Ντι Κάρλο στο Συμβούλιο.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ζαπορίζια

Ωστόσο, νωρίτερα, Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η ίδια, μάλιστα, τονίζει ότι πιθανότατα στη μάχη που διεξήχθη εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός.

Ουκρανία: Η φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, λέει ο Σολτς

IAEA: Δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο

Μάλιστα, ο βομβαρδισμός στο πυρηνικό εργοστάσιο προκάλεσε και μίνι εσωτερική διπλωματική κρίση μεταξύ της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό. Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης από τον Πούτιν ανεβάζει την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στην ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN και άλλα διεθνή ΜΜΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάζει την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο να ανακαλέσει, καθώς φέρεται να προέτρεψε τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να μην κοινοποιήσουν το επίμαχο tweet.

Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) υποστήριξε πως δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια του ρωσικού βομβαρδισμού του σταθμού τη νύχτα, όταν βλήμα έπληξε κτίριο της εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά.

Βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις στη Ζαπορίζια

Σε κάθε περίπτωση, το CNN αναφέρει πως στις ΗΠΑ επικρατεί βαθιά ανησυχία σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας για το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ΗΠΑ «δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν» για τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στον οποίο επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες συντελούν στο ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και ότι οι φωτιές στα κοντινά κτίρια έχουν σβήσει.

«Δεν είμαστε σε θέση να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς ότι έχουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτός ο έλεγχος και πώς φαίνεται. Και πάλι, ένα από αυτά που μας απασχολούν βαθιά, είναι ότι δεν ξέρουμε τι εμπειρία έχουν, ποιες είναι οι προθέσεις τους στο εγγύς μέλλον. Εννοώ ότι όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία», είπε ο αξιωματούχος.

Σε συναγερμό όλος ο κόσμος από τη φωριά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, έθεσε σε συναγερμό τη νύχτα την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο έχει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ξέσπασε φωτιά σε παρακείμενο κτίριο και αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλο τον κόσμο.

Οι πυροσβέστες αρχικά δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον χώρο. Μετά από λίγο, οι μάχες σταμάτησαν, επετράπη η είσοδος στους πυροσβέστες και η φωτιά κατασβέστηκε. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την πυρκαγιά, ενώ αντιδραστήρες και κρίσιμες εγκατάστασεις σύμφωνα με ανακοινώσεις δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στο λαό του και στον κόσμο με νέο του μήνυμα, ενώ επικοινώνησε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι επιχείρησαν να καλύψουν τον κόσμο με πυρηνική στάχτη

Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος. Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη μόνο μία μονάδα ισχύος… Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες. Το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας έχει καταφύγει στον πυρηνικό τρόμο.

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές απείλησαν να καλύψουν τον κόσμο με πυρηνική στάχτη. Τώρα δεν είναι απειλή. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει η φωτιά στο σταθμό, πότε θα γίνει έκρηξη, Θεού θέλοντος, να μην συμβεί. Εκβιάζουν όλο τον κόσμο με μια πυρηνική καταστροφή», συμπλήρωσε οργισμένος ο Ζελένσκι.

«Αν γινόταν έκρηξη στη Ζαπορίζια θα ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσέρνομπιλ»

Σε δραματικό τόνο και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί απ’ όλες τις πλευρές τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Εχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Αν προκληθεί έκρηξη, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας!», αναφέρει στο δραματικό του μήνυμα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Μόσχα: Ουκρανοί σαμποτέρ ευθύνονται για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Από την πλευρά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ, κάνοντας λόγο για «αποκρουστική προβοκάτσια», ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ανεύθυνους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου. «Ωστόσο χθες βράδυ
στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το
εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια»,
φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ, μεταδίδει το πρακτορείο
Reuters.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού
υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς
δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο
εργοστάσιο.

Υπό ρωσικό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία

Αφού έσβησε η φωτιά οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Πλέον ελέγχουν δύο πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία, Τσέρνομπιλ και Ζαπορίζια.

Το κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία
Το κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, το προσωπικό επιτρέπεται να παραμείνει εκεί, τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να παρακολουθούν αυτές τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.


Πηγή