Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ διαψεύδει την αποστολή μαχητών για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας

Η Χεζμπολάχ διέψευσε πως στέλνει μαχητές της στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, προχώρησε σε διάψευση των ισχυρισμών ότι η σιιτική ένοπλη οργάνωση που διοικεί στέλνει στην Ουκρανία μαχητές και ειδικούς, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

«Κανείς από τη Χεζμπολάχ, ούτε μαχητής ούτε ειδικός, δεν πήγε σε αυτήν την αρένα ή σε καμία από τις αρένες αυτών των πολέμων», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης με βάση τον Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στη Βηρυτό.

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν καλεί εθελοντές στρατιώτες από Μέση Ανατολή -Χτυπούν παντού οι Ρώσοι

Η Ρωσία στρατολογεί δεκάδες χιλιάδες Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως» για έως και 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να αναπτυχθούν μαζί με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Επίσης, περίπου 40.000 μαχητές από τον Συριακό Στρατό και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές του μετέβησαν για να εγγραφούν στους καταλόγους, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Την πρόθεση αυτή είχε γνωστοποιήσει ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας αντιπολιτευόμενης στο καθεστώς Άσαντ ΜΚΟ, που έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ της WSJ.

Ρώσοι αξιωματικοί, που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο της επέμβασης της Μόσχας το 2015 για να υποστηρίξουν το καθεστώς στη Δαμασκό, ενέκριναν τις αιτήσεις 22.000 εξ αυτών, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Πρόκειται για μέλη του Τακτικού Στρατού της Συρίας ή φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, που σχηματίστηκαν από τη Ρωσία και διαθέτουν εμπειρία σε μάχες σε αστικά κέντρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον άλλοι 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την ηγεσία της ρωσικής ιδιωτικής παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner, που έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, δήλωσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν έχει διαπιστώσει προς το παρόν αναχώρηση Σύριων νεοσύλλεκτων για την Ουκρανία.

Η Δύση καταγγέλλει στον ΟΗΕ την παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί η Ρωσία

Παράλληλα, οι έξι δυτικές χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλαν τη χρήση του οργάνου αυτού από τη Ρωσία, για να διαδίδει «παραπληροφόρηση» και «προπαγάνδα».

Με τη Ρωσία να έχει αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου, με επίκεντρο τα βιολογικά όπλα που υποτίθεται υπάρχουν στην Ουκρανία, «αυτή η συνεδρίαση και αυτά τα ψέματα έχουν σχεδιαστεί για έναν μοναδικό σκοπό: να απομακρυνθεί η ευθύνη από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει», επισημαίνουν οι έξι δυτικές χώρες σε κοινή δήλωση, την οποία ανέγνωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Την Αμερικανίδα διπλωμάτη στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Αλβανίας, της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήγαγε ήδη την περασμένη εβδομάδα μια ανάλογη συνεδρίαση, που είχε ζητήσει η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως «η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πιθανό η Ρωσία να εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων εναντίον του ουκρανικού λαού».


Πηγή