Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Ουκρανία: Ο υπουργός Άμυνας δεσμεύεται για μηδενική ανοχή στη διαφθορά

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως εκατοντάδες αξιωματούχοι του υπουργείου ή των ενόπλων δυνάμεων τιμωρήθηκαν πέρυσι μετά από εσωτερικούς ελέγχους, με τον ίδιο να αναφέρει ότι έχει «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ολέξιι Ρεζνίκοφ φάνηκε να αποσκοπούν στην υπεράσπιση του έργου του αλλά και του υπουργείου του στην καταπολέμηση της διαφθοράς μετά από ένα σκάνδαλο που ανάγκασε σε παραίτηση έναν από τους υφυπουργούς του και έθεσε τον ίδιο υπό αμφισβήτηση.

Ο Ρεζνίκοφ είπε ότι 621 αξιωματικοί από τις ένοπλες δυνάμεις και από το υπουργείο έλαβαν πρόστιμα ή επιπλήξεις για απροσδιόριστες «παραβιάσεις» το 2022.

«Η βασική μου θέση ήταν, είναι και θα παραμείνει αμετάβλητη: μηδενική ανοχή για τυχόν παραβιάσεις», έγραψε στο Facebook. «Όλα τα πρόσωπα των οποίων η ενοχή έχει αποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές φέρουν και θα φέρουν ευθύνη».

Φήμες για αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας

Ο Ρεζνίκοφ τόνισε ότι όλο το σχετικό υλικό παραδόθηκε στις αρχές επιβολής του νόμου μετά την παραίτηση ενός υφυπουργού τον περασμένο μήνα έπειτα από αναφορά των μέσων ενημέρωσης ότι το υπουργείο αγόραζε τρόφιμα σε διογκωμένες τιμές.

Ο υφυπουργός και το υπουργείο αρνήθηκαν τις καταγγελίες, αλλά είπαν ότι η παραίτηση του υφυπουργού θα συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Μέρες αργότερα, ένα ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο Ρεζνίκοφ θα αντικατασταθεί από τον αρχηγό των μυστικών πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, αλλά αργότερα οπισθοχώρησε, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές προσωπικού αυτή την εβδομάδα.

Η πιθανότητα αποχώρησης του Ρεζνίκοφ υποχώρησε περαιτέρω όταν ο Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη να σταματήσουν οι «φήμες ή οποιεσδήποτε άλλες ψευδείς πληροφορίες» που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ενότητα καθώς η Ουκρανία πολεμά τα ρωσικά στρατεύματα.

Σημαντική η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου

Σε συνέντευξή του στο Reuters την Τρίτη, ο επικεφαλής για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας υποβάθμισε επίσης τις εικασίες ότι ο Ρεζνίκοφ θα αποπεμφθεί, αλλά υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα είναι εξαιρετικά άβολο και δύσκολο για εμάς», δήλωσε ο αξιωματούχος, Ολεξίι Ντανίλοφ. «Αλλά πρέπει να μάθουμε την αλήθεια και… αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Ρεζνίκοφ τόνισε επίσης ότι θα θέσει ξανά σε λειτουργία το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς του υπουργείου του και θα συμπεριλάβει εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές πολιτών στις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, πέρα από άλλες κινήσεις που στοχεύουν στην επίδειξη διαφάνειας.


Πηγή