Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Πώς σχετίζεται η Υπερδνειστερία με τον πόλεμο της Ρωσίας -Δίοδος για την Οδησσό

Οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που ελέγχει η Ρωσία, εγείρουν φόβους ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί.

Η Υπερδνειστερία εκτείνεται περίπου 400 χιλιόμετρα μεταξύ της ανατολικής όχθης του ποταμού Δνείστερου στη Μολδαβία και των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αποσχισθείσας περιοχής (470.000 άτομα) μιλάει ρωσικά, αν και οι κάτοικοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως Μολδαβοί, Ουκρανοί ή Ρώσοι.

Οι κινήσεις για να γίνει η μολδαβική επίσημη γλώσσα το 1989, όταν η περιοχή ήταν ακόμη τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, ανησύχησαν τους κατοίκους της Υπερδνείστερίας, με αποτέλεσμα η περιοχή να κηρύξει την ανεξαρτησία της το 1990 και να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Οι μάχες εντάθηκαν τον Μάρτιο του 1992 και διήρκεσαν μέχρι την κατάπαυση του πυρός τον Ιούλιο. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παρέμεινα στην Υπερδνειστερία ως ειρηνευτική δύναμη. Έκτοτε, η περιοχή επιμένει ότι δεν είναι μέρος της Μολδαβίας και αποσχίστηκε από τη χώρα σε έναν σύντομο πόλεμο το 1992.

Τι σκοπούς έχει η Ρωσία για την Υπερδνειστερία

Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, όπως έχει κάνει με άλλες αποσχισθείσες περιοχές, όπως η Νότια Οσετία, η Αμπχαζία και το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το BBC, εάν η Ρωσία ενισχύσει την Υπερδνειστερία, θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυνάμεις της να κινηθούν προς την Οδησσό -ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι- από τα δυτικά, καθώς η ώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη από τα ανατολικά εμποδίστηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Την Παρασκευή, ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός, ο Ρούσταμ Μινεκάγιεφ, δήλωσε ότι «ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου επίσης υπάρχουν περιπτώσεις καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Κατεστραμμένη κεραία στην Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία / Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic via AP, HO
Κατεστραμμένη κεραία στην Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία / Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic via AP, HO

Γεγονός είναι πως οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά τις εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας, ωστόσο ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, λέει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλές περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα προς το παρόν.

Μπορεί οι επόμενες προθέσεις της Ρωσίας είναι «διφορούμενες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ειδικός, αλλά η κύρια εστίαση προς το παρόν είναι στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

«Η πόλη της Οδησσού είναι ασφαλής για λίγο και τα σύνορα με τη Μολδαβία είναι πρόβλημα του επόμενου μήνα», σημειώνει ο Κλαρκ και συμπληρώνει πως, αναφορικά με τις μάχες στο Ντονμπάς, οι Ρώσοι κινούνται «πιο αργά από όσο θα ήθελαν και δεν έχουν πάρει κάποια σημαντική περιοχή».

Πολίτες περιμένουν να περάσουν τα «σύνορα» μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας / Φωτογραφία: AP
Πολίτες περιμένουν να περάσουν τα «σύνορα» μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας / Φωτογραφία: AP

Τα κύρια σημεία της προσοχής τους είναι το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ -στα οποία επιτίθενται από αέρος και με πυροβολικό- όμως αυτές οι περιοχές δεν έχουν πέσει ακόμα. Σύμφωνα με τον Κλαρκ, μέχρι οι ρωσικές δυνάμεις να καταφέρουν να καταλάβουν αυτά τα δύο μέρη, «δεν θα συμβούν πολλά». Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ τις τελευταίες εβδομάδες για να στρέψει την προσοχή της στην περιοχή του Ντονμπάς, η οποία είναι το σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Χτύπημα σε γέφυρα στην Οδησσό

Μια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στις εκβολές του ποταμού Δνείστερου στη νοτιοδυτική Ουκρανία υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη. Η γέφυρα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Οδησσού, φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από επίθεση πυραύλου.

«Οι συνθήκες και οι πληροφορίες για τα θύματα βρίσκονται υπό διευκρίνιση», δήλωσαν οι αρχές. Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό τμήμα της γέφυρας.

Αναφερόμενος στο συμβάν, ο Ολεξάντρ Καμίσιν, επικεφαλής των κρατικών Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι η γέφυρα, στις εκβολές του Δνείστερου κοντά στην πόλη της Οδησσού, υπέστη ζημιές από σημερινή επίθεση, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Από το χτύπημα έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση με περιοχές της περιοχής της Οδησσού δυτικά των εκβολών του ποταμού και της Ρουμανίας.

Αξιωματούχος της Υπερδνειστερίας συνδέει επίθεση στην περιοχή με την Ουκρανία

Ένας αξιωματούχος στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή στη Μολδαβία, κατηγόρησε τρεις άγνωστους εισβολείς από την Ουκρανία για την επίθεση με χειροβομβίδα που κατέστρεψε ένα αρχηγείο ασφαλείας στην περιοχή.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και Interfax, είπε ότι μπήκαν από τη Novovladimirovka, 8 χιλιόμετρα βόρεια της Tiraspol, πυροβόλησαν στο κτίριο στην Tiraspol και μετά επέστρεψαν στην Ουκρανία. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το συμβάν «τρομοκρατική ενέργεια» και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «προκάλεσε εξάπλωση της σύγκρουσης στο έδαφος της Υπερδνειστερίας». Το BBC σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Πάντως, η Ουκρανία δεν σχετίστηκε με τις άλλες δύο επιθέσεις που αναφέρθηκαν στην Υπερδνειστερία, σε ραδιπομπούς και σε ρωσική στρατιωτική μονάδα.


Πηγή