Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Συμφωνία για εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα στην Ουκρανία.

Οι εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια αναφέρει ότι πέντε από τους 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, η οποία σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που εξετάζονται οι πληροφορίες για χρήση χημικών από τους Ρώσους και ενώ, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

Βρετανία: Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Όπως αναφέρει πάντως το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε τακτικό ενημερωτικό μήνυμά του στο Twitter, οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αν η Ρωσία συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της εκεί.

Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες στις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από την Χερσώνα και το Μικολάγιφ και μια ανανεωμένη προώθηση προς το Κραματόρσκ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από την Λευκορωσία προκειμένου να αναδιπλωθούν σε υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.


Πηγή