Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Φρίκη στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο -Βρέθηκαν οι σοροί 20 ατόμων, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων AFP με τα πρώτα ουκρανικά στρατεύματα που εισήλθαν στην πόλη Μπούτσα μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων είδαν τουλάχιστον 20 πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος ενός δρόμου.

Στην Μπούτσα, λίγο έξω από το Κίεβο, συνέβησαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σοροί φαίνονται κατά μήκος ενός δρόμου στην πόλη σαν να τα είχαν πετάξει από το πίσω μέρος ενός φορτηγού. Όλα τα θύματα φαίνονταν να φορούν πολιτικά ρούχα.

Κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι.

Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος δίπλα από τη σορό που βρέθηκε με δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη του με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Δύο άλλα άτομα είχαν δεμένα λευκά υφάσματα γύρω από τα μπράτσα τους.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι οι νεκροί μπορεί να σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ή να πυροβολήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες.

Ο δήμαρχος της πόλης, Anatoly Fedoruk, δήλωσε τηλεφωνικά στο AFP ότι και οι 20 νεκροί που εντοπίστηκαν σήμερα είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Πρόσθεσε ότι άλλα πτώματα βρίσκονταν ακόμη μέσα στα συντρίμμια των αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Στη Μπούτσα ήδη 280 άτομα έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης αυτή την εβδομάδα και οι φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές.

Τα πλάνα δείχνουν κτίρια κατοικιών με τρύπες από τα πυρά των οβίδων, και διαλυμένα αυτοκίνητα που στους δρόμους.

Η Μπούτσα -μαζί με το κοντινό Ιρπίν- έχει βίωσε εβδομάδες σφοδρών μαχών, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα.

Δημοσιογράφοι του BBC σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας βρήκαν τα πτώματα δύο αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Jeremy Bowen του BBC και η ομάδα του μέτρησαν συνολικά 13 πτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να ήταν Ουκρανοί στρατιώτες, κατά μήκος ενός τμήματος του δρόμου μεταξύ των χωριών Mria και Myla.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν μια «ταχεία υποχώρηση» στις περιοχές πέριξ του Κιέβου, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι ολόκληρη η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα έχει ανακαταληφθεί από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.


Πηγή