Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας -24 βομβαρδιστικά με πυρηνικές δυνατότητες μαζεμένα σε βάση

Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για άλλη μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία, με δεκάδες βομβαρδιστικά να συγκεντρώνονται σε μια σημαντική αεροπορική βάση.

Περίπου 24 βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 μεγάλης εμβέλειας έχουν συγκεντρωθεί στην αεροπορική βάση Engels-2, κοντά στην πόλη Σαράτοφ, μαζί με δεξαμενές καυσίμων, οχήματα υποστήριξης και εξαρτήματα επισκευής, σύμφωνα με την «Daily Mail».

Εξέλιξη: Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της και έξω από τη Χερσώνα, την κύρια γραμμή του μετώπου στο νότο

Λαβρόφ: Η Δύση έχασε την ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι αναλυτές λένε ότι κοντά στα αεροσκάφη είναι ορατά και κιβώτια -που είναι πιθανό να περιέχουν πυρομαχικά, όπως πυραύλους κρουζ Kh-55 και Kh-10-, υποδηλώνοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία είναι «επικείμενη».

Στόχος της επίθεσης το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της Ουκρανίας

Η επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικεντρωθεί στην καταστροφή τού ήδη αποδομημένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της Ουκρανίας, το οποίο έχει σφυροκοπηθεί από πυραύλους κρουζ και ιρανικά drones-καμικάζι τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας τους Ουκρανούς στο έλεος του χιονιά.

Οι εικόνες από το αεροδρόμιο καταγράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από το γερμανικό Der Spiegel.

«Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός βομβαρδιστικών στο έδαφος είναι ένδειξη αύξησης των επιχειρήσεων, αν όχι επικείμενης επίθεσης μεγάλης κλίμακας», είπε στο περιοδικό ο στρατιωτικός αναλυτής Arda Mevlutoğlu.

Σε ετοιμότητα η Ουκρανία για τις επικείμενες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για περισσότερες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, καθώς ήδη αυτή την εβδομάδα έχουν ηχήσει τουλάχιστον δύο φορές οι σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν.

Μιλώντας την Κυριακή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του ότι η Ρωσία σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν νέα χτυπήματα. Αυτό το ξέρουμε. Και όσο έχουν πυραύλους, δυστυχώς, δεν θα ηρεμήσουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη νυχτερινή του ομιλία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη με την προηγούμενη, όταν οι επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλαν τους Ουκρανούς στις πιο εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν, τον Φεβρουάριο.


Πηγή