Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Oι ρωσικές δυνάμεις «πατούσαν με τανκ τα πτώματα, τα βγάζαμε με φτυάρια από την άσφαλτο»

Για εγκλήματα πολέμου και απίστευτες βαρβαρότητες καταγγέλλει τις ρωσικές δυνάμεις μετά την αποχώρησή τους από την Ιρπίν της Ουκρανίας ο δήμαρχος της πόλης.

Στο προάστιο του Κιέβου Ρώσοι στρατιώτες χώριζαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα, δήλωσε ο Ολεξάντερ Μαρκούσιν σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα “Ukrainska Pravda”. «Όσοι δεν τους άρεζαν – κι αυτά είναι δεδομένα, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες – τους εκτελούσαν. Εκείνους που δεν υπάκουαν στις εντολές τους, τους εκτελεούσαν», είπε ο δήμαρχος.

«Υπάρχουν νεκρές γυναίκες και νεκρά παιδιά στην περιοχή που είχαν καταλάβει (το 30% της πόλης). Όταν απελευθερώσαμε την περιοχή, οι κάτοικοι μου είπαν ότι οι [ρωσικές ] δυνάμεις κατοχής άρχισαν να χωρίζουν τις οικογένειες, να παίρνουν τους άνδρες για να τους χρησιμοποιήσουν για ανταλλαγή αιχμαλώτων και να αφήνουν τα γυναικόπαιδα (…) Ένα παιδί σκοτώθηκε, πολλοί άνδρες πέθαναν.

Περισυλλογή σορών αμάχων, που σκότωσαν ρωσικές δυνάμεις στην Ιρπίν
Περισυλλογή σορών αμάχων, που σκότωσαν ρωσικές δυνάμεις στην Ιρπίν / Φωτογραφία: AP Photo/Efrem Lukatsky

Κι ακόμη πιο ωμές, απλώς απάνθρωπες ενέργειες έκαναν όταν πυροβόλησαν τους ανθρώπους και μετά πέρασαν με τανκς πάνω από το πτώματα. Και μόνον όταν διώξαμε αυτά τα βδελύγματα καταφέραμε να περισυλλέξουν τις σορούς των ανθρώπων. Βγάζαμε με τα φτυάρια πτώματα από την άσφαλτο», είπε ο δήμαρχος της Ιρπίν.

Ο Μαρκούσιν πρόσθεσε ακόμη στη διαδικτυακή συνεδρίαση που οργάνωσε επιτροπή της ουκρανικής βουλής ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων βίασαν γυναίκες, μετά από ανάλογες καταγγελίες και για τη Μπούκα. «Οι Ρώσοι εισβολείς σκότωσαν και ταπείνωσαν όχι μόνον γυναίκες, αλλά λεηλάτησαν ανελέητα και τα σπίτια των κατοίκων της Ιρπίν. Έκλεψαν τα πάντα, από πλυντήρια μέχρι εσώρουχα».

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Μαρκούσιν έως 300 άμαχοι και 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιρπίν, μέχρι τις 28 Μαρτίου που απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.


γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν
συνομιλίες Ρώσων στρατιωτικών για
ωμότητες στη Μπούκα

Στο μεταξύ οι γερμανικές υπηρεσίες Πληροφοριών (BND) υπέκλεψαν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel συνομιλίες μέσω ασυρμάτου μελών των ρωσικών δυνάμεων, που φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για τις ωμότητες στην Μπούκα.

Η Ρωσία επιμένει στα περί προπαγάνδας για την αμαύρωση της φήμης της με πτώματα που «φύτεψαν» οι Ουκρανοί μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Μπούκα, αλλά τους ισχυρισμούς της Μόσχας διέψευσαν δορυφορικές φωτογραφίες και τώρα οι υποκλαπείσες συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών για φόνους αμάχων, που σχεδίαζαν, συζήτησαν και όπως φαίνεται διέπραξαν.

To πτώμα ενός ποδηλάτη κείτεται στην άκρη του δρόμου που οδηγεί στη Μπούκα της Ουκρανίας
To πτώμα ενός ποδηλάτη κείτεται στην άκρη του δρόμου που οδηγεί στη Μπούκα της Ουκρανίας / Φωτογραφία: AP Photo/Rodrigo Abd

Όπως μεταδίδει ο Spiegel, η BND υπέκλεψε συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και μπορεί να ταιριάξει αυτά που ακούγονται με φωτογραφίες ορισμένων αμάχων που σκοτώθηκαν και οι σοροί τους κείτονταν στους δρόμους. [Ρώσοι] στρατιώτες μιλούσαν για το πώς πυροβολήθηκε ένας ποδηλάτης. Σύμφωνα με το περιοδικό η BND ενημέρωσε ήδη σήμερα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα
με πληροφορίες του Spiegel,
οι ηχογραφήσεις της BND υποδηλώνουν ότι
οι θηριωδίες δεν ήταν ούτε τυχαίες
πράξεις, ούτε ενέργειες μεμονωμένων
στρατιωτών, που ξέφυγαν από τον έλεγχο.
Το υλικό
υποδηλώνει ότι η δολοφονία αμάχων έχει
γίνει μέρος των συνηθισμένων
ενεργειών του ρωσικού
στρατού, ενδεχομένως και μέρος μιας
στρατηγικής πρόκλησης
φόβου και κατατρομοκράτησης του άμαχου
πληθυσμού για να καταπνίξει την
αντίσταση.

Φρίκη στην
Μαριούπολη: «Σκοτώστε τους όλους, να
πάρει! Αμάχους, όλους!»

Άλλη συνομιλία
Ρώσων στρατιωτικών, που λένε ότι υπέκλεψαν
οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες SBU,
αποκαλύπτει ανάλογη
στρατηγική και στη Μαριούπολη.

«Σκοτώστε τους όλους, να πάρει! Αμάχους, όλους, σκοτώστε τους όλους», ακούγεται να διατάζει, σύμφωνα πάντα με την SBU, Ρώσος διοικητής τους άνδρες του στην πολιορκούμενη εδώ και εβδομάδες Μαριούπολη.

Σκηνικό καταστροφής από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη μαρτυρική Μαριούπολη
Σκηνικό καταστροφής από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη μαρτυρική Μαριούπολη / Φωτογραφία: AP Photo/Alexei Alexandrov

Σύμφωνα
με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού
Σταυρού έως και 120.000 άμαχοι παραμένουν
εγκλωβισμένοι στη μαρτυρική πόλη –
λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Αλλά και
ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ
Μποϊτσένκο, τόνισε την ανάγκη να
απομακρυνθούν επειγόντως περισσότεροι
από 100.000 άνθρωποι, περιγράφοντας την
κατάσταση στην πολιορκημένη από τη
Ρωσία ουκρανική πόλη ως ανθρωπιστική
καταστροφή.

«Οι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι προσεύχονται για διάσωση – απαιτείται πλήρης εκκένωση», ανέφερε ο ίδιος στην εθνική τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.


Πηγή