Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο αθλητής που δεν σηκώνεται στον εθνικό ύμνο εξηγεί γιατί η νίκη Τραμπ είναι αδιάφορη

Ο Κόλιν Κάπερνικ, ο παίκτης του αμερικάνικου φούτμπολ που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη στάση του την ώρα της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου, εμφανίζεται αδιάφορος για το ποιος εξελέγη πρόεδρος.

Όπως εξηγεί, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν αλλάζει τίποτα, καθώς θα συνεχιστεί το καθεστώς καταπίεσης για τις μειονότητες και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Ο 28χρονος σταρ της ομάδας των Σαν Φρανσίσκο 49ers, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του αμερικάνικου φούτμπολ, με συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, έχει προκαλέσει και παραμένει στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, λόγω της διαμαρτυρίας του, τους τελευταίους μήνες, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο Κάπερνικ πριν από κάθε έναρξη αγώνα του πρωταθλήματος, αρνείται να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας. Όπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού.

Ο Kάπερνικ, όμως, φορώντας κάλτσες που απεικονίζουν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο(!), μένει στον πάγκο της ομάδας του και συνεχίζει να τηρεί την ίδια στάση, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Στο πλευρό του Κάπερνικ έχουν σταθεί αρκετές μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ, ενώ πολλοί έχουν αποδοκιμάσει τη στάση του. Μεταξύ αυτών ήταν φυσικά και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα»!

Ο Κόλιν Κάπερνικ από την πλευρά του, σχολιάζοντας την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, τόνισε: «Λίγο ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιος εκλέχθηκε στην προεδρία, καθώς δεν αλλάζει το καθεστώς καταπίεσης για τους αδύναμους της χώρας».

«Για μένα είναι απλά ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου συστήματος. Δεν ψήφισα, καθώς και οι δύο υποψήφιοι υπηρετούν, ουσιαστικά, τις ίδιες λογικές», συμπλήρωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ESPN».

Ο Κάπερνικ επέμεινε πως πως θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία του: «Δεν μπορώ να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μειονότητες. Δεν μπορώ να είμαι περήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων».

«Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει».


Πηγή