Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιστρέφει -Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Eteron | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιστρέφει κατά έναν τρόπο στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

Ο άλλοτε υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώιμη περίοδο διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, είχε αποσυρθεί γρήγορα, ασχολούμενος με την Διεθνή Αμνηστία, καθώς ήταν επικεφαλής του ελληνικού τμήματός της. Τον Μάρτιο του 2021 ο κ. Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από τη θέση αυτή. Μάλιστα είχε σημειώσει ότι δεν επιστρέφει στην πολιτική. «Το ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος μου στην Αμνηστία δεν σημαίνει επιστροφή στην πολιτική. Διαβάζω και εγώ διάφορα εργαλειακά σενάρια κατά καιρούς, που δεν έχουν καμία υπόσταση. Η ζωή συνεχίζεται» έγραφε τότε.

Πλέον είναι επικεφαλής του Eteron, του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, που θέλει να μετατραπεί σε κόμβο προοδευτικής σκέψης.

«Θέλουμε το Eteron να αποτελέσει κόμβο με την προοδευτική σκέψη που παράγεται στο εξωτερικό με την χώρα μας, αλλά και να αποτελέσει πομπό ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης και της προσπάθειας για κοινωνική αλλαγή που συμβαίνει στην Ελλάδα, και προς το εξωτερικό» επεσήμανε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρουσιάζοντας το νέο εγχείρημα.

Όπως εξήγησε «η όλη ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού ξεκινάει από μία απλή διαπίστωση. Ότι ζούμε σε μία περίοδο που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, όπου πρακτικά τίποτα δεν μένει το ίδιο σε επίπεδο κοινωνικών εξελίξεων, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ράνια Τζίμα: Το απίστευτο μήνυμα που έστειλε στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην αρχή της γνωριμίας τους

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Μπράβο κ. Τσιόδρα!» -Εύσημα για την στάση του απέναντι στους Ρομά

Όπως είπε «μία δεκαετία οικονομικής κρίσης αναδιέταξε όλα όσα γνωρίζαμε τόσο σε επίπεδο κοινωνικού συμβολαίου, σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης αλλά και σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και δημοκρατίας» ενώ, η πανδημία του κορονοϊού «επιτάχυνε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών και κατευθύνσεων». Κατά τον κ. Σακελλαρίδη, ζούμε σε «μία ιστορική περίοδο, που, ανεξάρτητα από τη στενή συγκυρία, βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές τάσεις μετασχηματισμού του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε: η κλιματική κρίση, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακότητα και η ισχύς των μεγάλων δεδομένων, η επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η όλο και πιο άνιση κατανομή του πλούτου, η διαρκώς πιο προβληματική λειτουργία της δημοκρατίας, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής».

Μεταξύ άλλων παρέθεσε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, σε πεδία όπως η κλιματική κρίση, η παραγωγική διαδικασία και οι εργασιακές σχέσεις, η ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατική έκφραση. Κατά τον ίδιο «διαψεύστηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για κοινωνική ευημερία, που συνίσταται στην αυξανόμενη ανεργία και την συμπίεση των μισθών, ενώ μίλησε και για την προβληματική δημοκρατική λειτουργία, που δεν αφορά όμως μόνο τους θεσμούς, καθώς παρατηρείται η δημιουργία ενός τείχους ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Το τείχος αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υιοθέτηση στάσεων με όρους αντιπολιτικής, τοξικότητας και συνωμοσιολογίας, ενώ τα προβλήματα της κοινωνίας δεν γίνονται συνήθως κομμάτι της δημόσιας συζήτησης. ακόμα, δε, και τις φορές που πραγματοποιείται σχετική συζήτηση, τότε κυριαρχεί είτε η λογική του μονοδρόμου, είτε προωθούνται λύσεις που θέτουν την κοινωνίας στο περιθώριο».

Οι άξονες δράσης του Etερον θα είναι τρεις:

  • Έρευνα: Στόχος είναι να παραχθεί γνώση, να τεκμηριώνονται επιχειρήματα, με άξονα να προωθείται η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη
  • Ενδυνάμωση: Σκοπός να δοκιμάζονται καινοτόμοι τρόποι επικοινωνίας, ώστε να γίνουν εύληπτα ζητήματα που φαντάζουν δύσκολα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δομές και προγράμματα, ώστε να διαχέεται η γνώση στην κοινωνία
  • Δικτύωση: Συνεργασίες με κέντρα και επισήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού, με στόχο να κατστεί το Eteron κόμβος για τη διεθνή συζήτηση. Παράλληλα τα γραφεία του Eteron θα φιλοξενούν εκδηλώσεις είτε σε συνδιοργάνωση με άλλους φορείς, είτε εκδηλώσεις άλλων ομάδων, που δεν αντίκεινται στους στόχους του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» το Eteron χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Μάρη, ενώ προϊόντος του χρόνου θα αντλήσει πόρους και στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και ινστιτούτα.

Αναμένεται, δε, το επόμενο διάστημα να απευθυνθεί ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών σε επιστημονικές ομάδες του ινστιτούτου, ενώ θα προωθηθεί η διενέργεια ερευνών με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων και κέντρων του εξωτερικού.

Στην ιστοσελίδα eteron.org υπάρχει διαθέσιμο το πρώτο υλικό για τα projects που θα παρουσιάσει το ινστιτούτο, τα οποία αφορούν:

  • Την στεγαστική επισφάλεια και τα υψηλά ενοίκια
  • Την “Gen Z”, δηλαδή την κοινωνική ομάδα των νέων 17-24
  • Την οικονομική δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτού του μακρόχρονου project θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο μια μεγάλη ποσοτική έρευνα σχετικά με τις τάσεις των Ελλήνων για ζητηματα αξιών, προσανατολισμών, οικονομικών επιδίκων


Πηγή