Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο γρίφος των εκλογών -Φρένο στην εκλογολογία έβαλε ο Μητσοτάκης αλλά και δίλημμα της κάλπης

Να σταματήσει τη συζήτηση για εκλογές επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας χθες στη Βουλή ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Παράλληλα, όμως, έθεσε το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες και οριοθέτησε τον στόχο της ΝΔ που είναι η αυτοδυναμία. Στο τέλος της ημέρας όλα «θα τα επιβεβαιώσει η ζωή», όπως είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του.

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Απαντώντας στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα «να ορίσει ημερομηνία εκλογών το Σεπτέμβριο», ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει την πιο ξεκάθαρη απάντηση των τελευταίων εβδομάδων ώστε να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών: «Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα».

Το φρένο του κ. Μητσοτάκη στην εκλογολογία αφορά τόσο την αντιπολίτευση όσο και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που έχουν ήδη επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού. Η φημολογία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας και η ημερομηνία των εκλογών έχει γίνει βασικό θέμα συζήτησης σε όλα τα πολιτικά γραφεία. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κρίνεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν βοηθά το κυβερνητικό έργο και επισκιάζει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μητσοτάκης: Καταργείται από τον Ιανουάριο η εισφορά αλληλεγγύης για όλους -Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ποιος σας πιστεύει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας;

Ειδικά από την στιγμή, που όπως επιμένουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος δεν ενδίδει στις συζητήσεις για πρόωρες κάλπες και ακόμα και σε κλειστές συσκέψεις προκρίνει το θεσμικά ορθό που είναι η εξάντληση της τετραετίας. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, είναι δεδομένο ότι αν συμβεί αυτό «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας», αλλά διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, όπως έγραφε εγκαίρως το iefimerida.gr, έθεσε ευθέως το δίλημμα της κάλπης, όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές. Σταθερότητα και ασφάλεια ή πισωγύρισμα και περιπέτειες είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι, όπως το έθεσε από το βήμα της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε Τσίπρα, αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση». Δεν είναι τυχαία η επιλογή του να βάλει στο κάδρο τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015 κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καλώντας επί της ουσίας του πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν τις δύο περιόδους πριν κάνουν την επιλογή τους.


Πηγή