Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

«Ο Ερντογάν είναι “sui generis” πολιτικός, που δεν μπορεί να ελεγχθεί»

Με την χαρακτηριστική κυπριακή έκφραση «δεν κολλάει τίποτε στον κ. Ερντογάν» σχολίασε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ACTIVE, o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κατά πόσο μπορεί ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει επιρροή για να αλλάξει τη στάση του.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ο ίδιος προσωπικά δεν είχε προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν, διότι «ενώ η Τουρκία δύσκολα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε κανείς να αναμένει ότι θα ερχόταν σε μια επίσκεψη ως μάγος με τα δώρα για να φέρει αλλαγές στις γνωστές της θέσεις».

Πρόσθεσε ότι ήταν γνωστή η θέση του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ σημείωσε ότι ήταν «πρωτοφανής η δημόσια αντιπαράθεση που συνέβη, αλλά θεωρεί πως η ελληνική πλευρά πρέπει να ήταν προετοιμασμένη επί του ζητήματος, καθώς απάντησε σωστά στον κ. Ερντογάν».

Χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν ως ένα «sui generis» πολιτικό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να πιεστεί από κανέναν. Σημείωσε ότι, ενώ κάποιοι υποψήφιοι πρόεδροι στην Κύπρο μιλάνε για πρόκληση κόστους στην Τουρκία, παραβλέπουν το γεγονός ότι η Τουρκία δε λογαριάζει πιέσεις και κόστος από πουθενά. «Ο Τούρκος πρόεδρος ηγείται μιας περιφερειακής δύναμης και παίζει παιχνίδια με τις μεγάλες δυνάμεις» είπε.

Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη σημασία στον ψυχισμό του Ερντογάν, ενός ανθρώπου που πέρασε από διάφορες φάσεις στην πολιτική ζωή του, εξηγώντας ότι «από τη φυλακή που τον είχαν βάλει οι Κεμαλίστες, ο Ερντογάν βρέθηκε πρωθυπουργός, κατάφερε σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες του προκάλεσαν “έθη”, ενώ ακολούθως γλίτωσε από του “χάρου τα δόντια” λόγω του πραξικοπήματος εναντίον του και βρίσκεται συνεχώς σε μια περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στη δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου ηγέτη με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα, είπε ότι δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να εκφράσει τις γνωστές θέσεις του, αλλά τόσο ο Έλληνας Πρόεδρος, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός που ήταν ιδιαίτερα έτοιμος, ακολούθως έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο, λόγω των διαφορών στο Αιγαίο, «όπου παίζονται παιχνίδια επικίνδυνα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη, καθώς, όπως εκτίμησε, αναμένει ότι θα προκαλέσει με τη στάση του.

localStorage.clear();


Πηγή