Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Ν. Κορέα αντιαεροπορικά συστήματα: «Δεν είναι όπλο, αλλά αμυντικός εξοπλισμός»

Η Ουκρανία «ελπίζει απεγνωσμένα» ότι η Νότια Κορέα θα της προσφέρει αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα (30/5) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δέσμευση της Σεούλ να στείλει στο Κίεβο οχήματα αποναρκοθέτησης και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους περίπου 230 εκατ. δολαρίων, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo.

Ζήτησε αμυντικά όπλα ο Ζελένσκι από την Ν. Κορέα

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σχετικά με την παροχή εξοπλισμού, αλλά αυτές οι αρχές δεν θα πρέπει να ισχύουν για τα αμυντικά συστήματα και τον εξοπλισμό για την προστασία των υποδομών», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας δεν είναι όπλο, αλλά καθαρά αμυντικός εξοπλισμός. Πρέπει να έχουμε μια εναέρια ασπίδα για να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία και ελπίζω απεγνωσμένα ότι η Νότια Κορέα θα μας στηρίξει σε αυτό», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Νότιας Κορέας θα βοηθήσει τη χώρα του να θωρακιστεί έναντι των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας.

Σύμμαχος των ΗΠΑ και μεγάλη εξαγωγός όπλων η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει φονική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενη τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία και την επιρροή της Μόσχας στη χώρα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη.

Συνάντηση Ζελένσκι με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουν Γιολ σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο Reuters άφησε να εννοηθεί ότι η Σεούλ ενδέχεται να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να εξακολουθήσει να παρέχει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με ευρεία επίθεση εναντίον των αμάχων ή με «μια κατάσταση την οποία η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορεί να συγχωρήσει».

Ο Γιουν και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Μετά τη συνάντηση αυτή η Σεούλ ανακοίνωσε την αποστολή εξοπλισμού αποναρκοθέτησης και επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Νότια Κορέα και τον Απρίλιο, όταν απευθύνθηκε μέσω βίντεο στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή