Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον -Τα μηνύματα και η ατζέντα των επαφών

Για τις ΗΠΑ αναχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα (16/5) με τον Τζο Μπάιντεν.

Ήταν 21 Απριλίου όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να καλωσορίσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού προσφέρει μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας διμερή συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας».

Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα, η Νάνσι Πελόζι προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την Τρίτη 17 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα μάλιστα, με κυβερνητικά στελέχη, αυτή η πρόσκληση δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ελληνοτουρκικά και ενέργεια στην ατζέντα των συνομιλιών

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου θα τον υποδεχτεί ο Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στο Οβάλ Γραφείο όπου θα έχουν τετ α τετ και θα θα συζητηθούν όλα τα πεδία πολιτικής. Άλλωστε, όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία αυτή αποδίδει καρπούς σε οικονομικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του την τουρκική προκλητικότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ενέργεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις.

Σημειώνεται πως τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που συμμετέχει από την Ελλάδα στην διακοινοβουλευτική ομάδα του σχήματος 3 +1.


Πηγή