Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο Μακρόν υπέγραψε τον «αντικαταστάτη» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε σήμερα τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

«Αυτός ο νόμος θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εγγυάται πλήρως την ασφάλεια των συμπολιτών μας», δήλωσε ο Μακρόν που υπέγραψε μπροστά στις κάμερες το νομοσχέδιο, στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο, περιστοιχισμένος από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέρ.

«Ο νόμος, ο οποίος ενδυναμώνει την εσωτερική ασφάλεια και την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κολόμπ, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική απειλή στην χώρα «παραμένει σοβαρή».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 18 Οκτωβρίου, προβλέπει ενισχυμένες εξουσίες στις κυβερνητικές αρχές (νομαρχίες, υπουργείο Εσωτερικών) να θέτουν κάποιον (όχι πλέον κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά να του απαγορεύουν να απομακρύνεται από μια συγκεκριμένη περιοχή), τη διεξαγωγή ερευνών κοντά σε χώρους λατρείας, ή να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας κοντά στα σύνορα. Όλες οι έρευνες θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς την προέγκριση των δικαστικών αρχών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει τονίσει ότι η νέα νομοθεσία θα υπονομεύσει τις προσωπικές ελευθερίες και ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις προκαταλήψεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Μακρόν θα εκφωνήσει μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αύριο Τρίτη για να υπερασπιστεί τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

localStorage.clear();


Πηγή