Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Νίκος Δένδιας θα θέσει στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος πρόκειται να θέσει αύριο, Τετάρτη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, σημειώνεται ότι στις εργασίες του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα συμμετάσχει από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, θα υπάρξει συζήτηση και σχετικά με τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη, στις δυνατότητες συνδρομής της Ε.Ε. προς τη χώρα με στόχο τη σταθεροποίησή της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της επιχείρησης EUNAVFOR MED Irini, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναμένεται να συζητηθούν, ακόμα, η πορεία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ουκρανία και η συναφής συνδρομή της Ε.Ε., καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Η.Π.Α.-Ταλιμπάν.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο ζήτημα της βοήθειας της Ε.Ε. προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του νότιου Καυκάσου, χώρες-μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.


Πηγή