Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ο ΟΗΕ ζητεί πρόσβαση στους κατοίκους σε πόλης της ανατολικής Γούτα

Ο συντονιστής του ανθρωπιστικού έργου των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Γιαν Έγκελαντ ζήτησε σήμερα να υπάρξει πρόσβαση στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, όπου, όπως είπε, 80.000 έως 150.000 άμαχοι «έχουν γονατίσει» έπειτα από χρόνια πολιορκίας και σφοδρών μαχών.

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία έχουν ανακαταλάβει σχεδόν το σύνολο της ανατολικής Γούτα, που ήταν ο τελευταίος μεγάλος θύλακας των ανταρτών στα περίχωρα της Δαμασκού, σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο.

Διαπραγματεύονται τώρα με μια ένοπλη ομάδα μέσα στην Ντούμα, την τελευταία περιοχή που παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο της ένοπλης αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Έγκελαντ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα το επιλέξουν να μπορούν να παραμείνουν, να δοθεί αμνηστία σε εκείνους που θα καταθέσουν τα όπλα, αλλά επίσης και μια ευκαιρία σε όσους το επιλέξουν να φύγουν από την Ντούμα», είπε.

Από τους σχεδόν 400.000 ανθρώπους που πολιορκούνται επί χρόνια από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Γούτα, 130.000 έχουν φύγει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είπε ο Έγκελαντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αποχωρήσεις πρέπει να είναι εθελοντικές.

Περιλαμβάνουν 80.000 που βρίσκονται τώρα σε κέντρα σε υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ 50.000 διέφυγαν στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ — το αποκάλεσε «το μεγαλύτερο σύμπλεγμα καταυλισμών εκτοπισμένων στον κόσμο» με περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Ελλείψει πληροφοριών για πρόσφατες μάχες ή αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα, ο Έγκελαντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μάχες εκεί έχουν τώρα σταματήσει.

Η ομάδα ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει οποιαδήποτε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την ανατολική Γούτα, απελευθέρωσε σήμερα πέντε κρατούμενους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την Ντούμα, ανέφεραν σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κρατικά ΜΜΕ.

«Θα λέγαμε ότι από 80.000 έως 150.000 άνθρωποι βρίσκονται στην περιοχή της Ντούμα που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, με μεγαλύτερη την Τζάις αλ-Ισλάμ», δήλωσε ο Έγκελαντ.

«Γιατί δεν μπορούμε να διανείμουμε [βοήθεια] στους ανθρώπους στης Ντούμα σήμερα για παράδειγμα, αν και είμαστε στις παραμονές μιας συμφωνίας για την Ντούμα, έχουν πραγματικά, πραγματικά γονατίσει σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που έχουν», διερωτήθηκε.

localStorage.clear();


Πηγή