Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ο ποδοσφαιριστής που με μια νίκη θα γλιτώσει δύο χρόνια στρατού

Θεωρείται και όχι άδικα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο της Νοτίου Κορέας. Ωστόσο, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να βάλει ένα «στοπ» στην καριέρα του, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο απόγειό της. Ο λόγος για τον Σον Χέουνγκ Μιν, τον άνθρωπο που πρωταγωνίστησε στη μεγάλη νίκη της Νοτίου Κορέας επί της Γερμανίας με 2-0, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ 2018.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στην πατρίδα του επιθετικού της Τότεναμ, κάθε άνδρας ανεξαιρέτως θα πρέπει μέχρι να κλείσει τα 28 του χρόνια να υπηρετήσει την πατρίδα. Ο Σον είναι αυτήν τη στιγμή 26 ετών, κάτι που σημαίνει ότι είτε πρέπει να παρουσιαστεί στον Στρατό, είτε να βρει ένα «παραθυράκι» που υπάρχει για τους αθλητές και να μπει μέσα από αυτό.

Για τους Νοτιοκορεάτες αθλητές υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στη στράτευση, υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειώσουν κάποια σημαντική διάκριση. Για παράδειγμα το 2002 οι ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν την ομάδα που έφτασε ένα βήμα πριν τον τελικό του Μουντιάλ, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέλαβαν.

Για να μπορούσε ο Σον να γλιτώσει από τη «μαμά πατρίδα», θα έπρεπε εκείνος και οι συμπαίκτες του να προκριθούν στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά υπήρχε και η εναλλακτική: οι Ασιατικοί Αγώνες που διεξάγονται από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου στην Ινδονησία.

Εκεί, με την άδεια της Τότεναμ φυσικά, που δεν θέλει να χάσει τον παίκτη για τα επόμενα δύο χρόνια, η Νότια Κορέα θα πρέπει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου, για να συνδυαστεί το τερπνών μετά του ωφέλιμου. Δηλαδή, και να έρθει μια σπουδαία διάκριση και να απαλλαγεί ο Σον από τη στρατιωτική του θητεία.

Μετά το 3-1 επί του Βιετνάμ, οι Νοτιοκορεάτες περιμένουν τον νικητή του ζευγαριού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ιαπωνία, ώστε και να κατακτήσουν την κούπα και να δώσουν ένα μεγάλο δώρο στον πιο δημοφιλή συμπαίκτη τους.

localStorage.clear();


Πηγή