Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ο πολυετής «Γολγοθάς» μιας μητέρας από τα Ιωάννινα για να πιστοποιήσει την αναπηρία του γιου της | ΕΛΛΑΔΑ

Εναν πραγματικό «Γολγοθά» βιώνει μια μητέρα από τα Ιωάννινα, καθώς εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκδώσει ένα κανονικό πιστοποιητικό αναπηρίας για τον γιο της, ο οποίος έχει διαγνωστεί με βρεφική εγκεφαλική παράλυση.

Η Παρασκευή Κίτσου μέχρι σήμερα έχει απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη, την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, ακόμα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, δίχως να βρεθεί λύση μέχρι στιγμής για τον Κωνσταντίνο, που αντιμετωπίζει μια εκ γενετής και εφ’ όρου ζωής πάθηση.

«Το παιδί σε ηλικία 5 μηνών (8-11-2004), έπειτα από μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου διαγνώστηκε με βρεφική εγκεφαλική παράλυση τύπου δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας, πάθηση μόνιμη,μη αναστρέψιμη και εφ’ όρου ζωής. Από την ηλικία των 6 μηνών ακολουθεί συστηματικά πρόγραμμα θεραπειών, οι οποίες εγκρίνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας» λέει στο iefimerida.gr.

Η ίδια υποστηρίζει ότι «το 2008 παιδοψυχίατρος με έπεισε να απευθυνθώ σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική επιτροπή του νομού Ιωαννίνων για να λάβω πιστοποίηση αναπηρίας του γιου μου. Η πιστοποίηση αναπηρίας  είναι απαραίτητη για να λάβει το επίδομα εγκεφαλικής παράλυσης -ένα οικονομικό βοήθεια για τις χρόνιες, δαπανηρές θεραπείες του μέχρι την ενηλικίωση, για διευκολύνσεις στην εκπαίδευση του, για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδική διαδικασία, για εύρευση εργασίας ως άτομο με αναπηρία κ.λπ».

Ωστόσο, η πιστοποίηση αναπηρίας που έλαβε το 2008 αναγράφει την πάθησή του ως εγκεφαλική παράλυση τύπου ημιπληγίας, σε ποσοστό αναπηρίας 80%, καθώς και ότι ισχύει για 5 χρόνια.

Το προβληματικό έγγραφο:

«Το παιδί μου είναι ΑμεΑ, όμως το ελληνικό κράτος δεν το αναγνωρίζει»

«Από το 2013 που απευθύνθηκα στο ΚΕΠΑ για πιστοποίηση ξεκίνησε το μαρτύριο. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει ούτε μία σωστή πιστοποίηση αναπηρίας που να αναφέρεται στην πραγματική πάθηση και κατάσταση του παιδιού. Οι 2 πρώτες αναφέρονται σε άσχετη πάθηση και ποσοστό χαμηλότερο από το ελάχιστο που ορίζει ο νόμος. Οι επόμενες αναφέρουν άσχετη πάθηση και το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας» εξηγεί η Παρασκευή Κίτσου.

Η πλευρά της κυρίας Κίτσου υποστηρίζει ότι με τις διαφορετικές πιστοποιήσεις ουσιαστικά αμφισβητείται η ταυτότητα του παιδιού ως άτομο με σοβαρή εκ γενετής αναπηρία. «Το παιδί είναι ΑμεΑ, όμως το ελληνικό κράτος δεν το αναγνωρίζει ως ΑμεΑ. Η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια προστατεύει και ενισχύει τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών,μη τηρώντας τη νομοθεσία,καταστρέφουν το γιο μου εν ζωή. Μάλιστα η προϊσταμένη του ΚΕΠΑ το 2015, κα. Νιαρχάκου, απάντησε σε επίσημο έγγραφο ότι υπεράνω νόμου είναι οι γιατροί του ΚΕΠΑ» καταγγέλλει στο iefimerida.

Σύμφωνα με την κυρία Κίτσου, όλες οι Αρχές στις οποίες απευθύνθηκε αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον, όμως δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα. «Δεν μπορώ να καταλάβω εάν οι υπάλληλοι φέρονταν με κακία σε βάρος του παιδιού μου από μόνοι τους ή αν δέχονταν εντολές. Είναι ένα παιδί που γεννήθηκε αδύναμο χωρίς να το έχει επιλέξει» προσθέτει.

Απαντητική επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη:

Στέρηση επιδομάτων και δικαιωμάτων

Η Παρασκευή Κίτσου και ο γιος της Κωνσταντίνος είναι μια μονογονεϊκή οικογένεια. Οι δυσκολίες των τελευταίων ετών αποδυνάμωσαν και τους δυο. Η μητέρα υποστηρίζει ότι οι λανθασμένες πιστοποιήσεις του ΚΕΠΑ τού στερούν βασικά δικαιώματα και πως με όλες αυτές οι καθυστερήσεις χάθηκαν πολύτιμα χρόνια από την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

«Επαναλαμβάνω ότι ο γιος μου στερείται το επίδομα της εγκεφαλικής παράλυσης, όπως το στερήθηκε και στο παρελθόν για πολλά χρόνια. Παρακολουθεί τη Γ’ Λυκείου και δε μπορεί να συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Λόγω της εκ γενετής δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας είναι αδύνατον να εξεταστεί γραπτώς, εξαιτίας των λανθασμένων πιστοποιήσεων του ΚΕΠΑ δε μπορεί να συμμετέχει στις πανελλήνιες ως άτομο με σοβαρή αναπηρία» υπογραμμίζει η μητέρα.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης που έχουν μητέρα και γιος είναι όσα έγιναν τον Ιανουάριο του 2020. «Η επιτροπή που συνεδρίασε στις 28-01-2020,έπειτα από παρέμβαση του Γραφείου του  Πρωθυπουργού, αρνήθηκε να εξετάσει το γιο μου. Παρόλα αυτά εξέδωσε πιστοποίηση αναπηρίας αυθαίρετα, την οποία έκανε δεκτή ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ, ενώ γνώρισε ότι η επιτροπή δεν εξέτασε ούτε το παιδί,ούτε το φάκελο με τις εξετάσεις του, ως όφειλε» επισημαίνει η κυρία Κίτσου.

Επιπλέον, η επιτροπή που συνεδρίασε στις 17-06-2021, έπειτα από έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «αρνήθηκε να μελετήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις του παιδιού  και διέγνωσε αυθαίρετα πάθηση που δεν υπάρχει. Και τις 2 φορές δεν παρουσίασαν την κατάσταση της υπηρεσίας στην οποία ο γιος μου έπρεπε να υπογράψει ότι προσήλθε. Υπάρχουν πιστοποιήσεις αναπηρίας χωρίς να αποδεικνύεται ότι ο ασθενής παρουσιάστηκε στις επιτροπές» εξηγεί η μητέρα.

Από 6 μηνών αγωνίζεται για το δικαίωμα στη ζωή

Κατά την ίδια, «υπάρχουν παιδιά  με εγκεφαλική παράλυση που έχουν λάβει σωστές και νόμιμες πιστοποιήσεις από το ΚΕΠΑ. Υπάρχουν υγιή παιδιά που έχουν λάβει παράνομα πιστοποιήσεις αναπηρίας για να διευκολυνθούν στη ζωή κάνοντας χρήση των προνομίων που η πολιτεία έχει κατοχυρώσει για τα άτομα με αναπηρία. Ο γιος μου αγωνίζεται από την ηλικία των 6 μηνών για τη ζωή του και από το 2013 κακοποιείται και αδικείται από το ΚΕΠΑ,το οποίο του στερεί κάθε δικαίωμα στη ζωή,του δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην ανάπτυξη και εξέλιξη του. Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ανοχή ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, ψηλά στην ιεραρχία του Ελληνικού Κράτους».

Να σημειωθεί ότι νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ5074/Β/2-11-2021 αναφέρει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, ώστε να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι που όντως φέρουν αναπηρία,για την πραγματική πάθηση και κατάσταση τους. «Σωστή αντιμετώπιση από το ΚΕΠΑ δεν έλαβε ποτέ ο γιος μου. Θέλω πολύ να μου εξηγήσει κάποιος αρμόδιος με ειλικρίνεια τι συνέβη στην περίπτωση του παιδιού μου» λέει καταλήγοντας η Παρασκευή Κίτσου, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η Έκθεση Ελέγχου της ΕΑΔ:

«Ο ασθενής είναι ο ίδιος, η πάθηση και η αναπηρία που προκαλεί συγκεκριμένη και εφ´ορου ζωής η νομοθεσία όλα τα χρόνια η ίδια για τα παιδιά με βρεφική εγκεφαλική παράλυση. Γιατί το ΚΕΠΑ δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα;» σημειώνει καταλήγοντας η Παρασκευή Κίτσου.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» για την υπόθεση:


Πηγή