Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο Πούτιν συγχαίρει τον Βούτσιτς και κάνει λόγο για ενίσχυση της «στρατηγικής σύμπραξης» μεταξύ Ρωσίας-Σερβίας

Την «στρατηγική σύμπραξη» Βελιγραδίου-Μόσχας χαιρέτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την νίκη του Σέρβου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις προεδρικές εκλογές στην Σερβία.

«Θεωρώ ότι οι πράξεις μας ως αρχηγών κρατών θα συνεχίσουν να ευνοούν την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις χώρες μας. Αναμφισβήτητα για το συμφέρον των αδελφών λαών που είναι η Ρωσία και η Σερβία», αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που παρέλαβε ο Βούτσιτς από την Μόσχα.

Κατά την άποψη του Πούτιν, η αποφασιστική αυτή νίκη αντανακλά ευρεία υποστήριξη των Σέρβων στην πολιτική Βούτσιτς με στόχο «την επίλυση των κοινωνικοοικονομικών σημερινών προβλημάτων και την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Ρωσία: Η Σερβία απείχε από οποιαδήποτε κύρωση κατά της Μόσχας

Από την ρωσική εισβολή στην Ρωσία, η κυβέρνηση του Βούτσιτς, συνηθισμένη να εκμεταλλεύεται τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση, καταδικάζοντας επισήμως την Μόσχα στον ΟΗΕ και απέχοντας από οποιαδήποτε κύρωση κατά του Κρεμλίνου.

Στην Σερβία, κατά παράδοσιν προσκείμενη στην Μόσχα, πολλοί είναι οι Σέρβοι που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο και έχουν διαδηλώσει υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Πηγή