Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ο πρωθυπουργός που επικοινώνησε με τον Τραμπ επειδή βρήκε το τηλέφωνο από έναν… φίλο του

Αυτό πιθανότατα δεν έχει ξανασυμβεί στους Ιάπωνες ποτέ: μία μέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη παραμένει άγνωστο πού και ποια ώρα θα γίνει η συνάντηση και ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι. Και, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν ξέρουν και σε ποιον να τηλεφωνήσουν για να μάθουν!

Η ασάφεια γύρω από τις συνομιλίες υποδηλώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να μεταμορφωθεί ο Τραμπ από επιχειρηματία σε πρόεδρο με ανελαστικό πρόγραμμα και με μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση, πριν την τελετή ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου.

Ιάπωνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε συμμετάσχει στον προγραμματισμό της συνάντησης, αφήνοντας αδιευκρίνιστες τις λεπτομέρειες σχεδιασμού και πρωτοκόλλου που έχουν συνήθως οριστικοποιηθεί πολύ νωρίτερα.

«Έχει υπάρξει πολλή σύγχυση», είπε ένας Ιάπωνας αξιωματούχος.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα – την εβδομάδα των αμερικανικών εκλογών που τον ανέδειξαν νικητή – και ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του είναι πολύ απασχολημένοι με συναντήσεις επί συναντήσεων στα γραφεία του, στον Trump Tower στο Μανχάταν, για να αποφασίσουν ποιος θα πάρει ποια θέση στη νέα κυβέρνηση.

Ενώ ηγέτες μεγάλων δυνάμεων μπορεί να συμμετέχουν σε άτυπες διμερείς συναντήσεις σε επί τόπου συνόδους κορυφής, είναι ασυνήθιστο για ξένους ηγέτες να διεξαγάγουν διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ χωρίς λεπτομερή σχεδιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι είπε ότι από όσο γνωρίζει, η ομάδα μετάβασης της εξουσίας του Τραμπ δεν έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο για να συζητήσει είτε την μετάβαση είτε να ζητήσει πληροφορίες για τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες.

Ο Τραμπ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον Άμπε για να καθησυχάσει την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους στην Ασία που έχουν προβληματιστεί από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι όμως ένας παρορμητικός άνθρωπος που δεν προέρχεται από το σύστημα και δεν διαθέτει διπλωματική ή κυβερνητική εμπειρία και με τον Άμπε, που είναι έμπειρος πολιτικός, έχουν διαφορές σε θέματα πολιτικής όπως αυτό του ελεύθερου εμπορίου.

Η κόντρα με τους New York Times

Ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά του εναντίον της εφημερίδας New York Times γιατί έγραψε ότι οι ξένοι ηγέτες δυσκολεύονταν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Ο Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να δώσει αρκετά ονόματα ηγετών με τους οποίους είχε συνομιλήσει από την εκλογική του νίκη επί της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας ακινήτων είπε ότι είχε δεχθεί «τηλεφωνήματα από πολλούς ξένους ηγέτες παρά το τι λέει η χρεοκοπημένη NYTimes. Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία». Η εφημερίδα, συχνός στόχος των μηνυμάτων που εξαπολύει ο Τραμπ στο Twitter, έγραψε την Τρίτη ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «προσπαθούσαν επειγόντως να βρουν πώς και πότε να έρθουν σε επαφή με τον κ. Τραμπ» και τηλεφωνούσαν στα τυφλά στα γραφεία του για να τον βρουν. Η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι ο Τραμπ εργαζόταν χωρίς επίσημα πληροφοριακά υλικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες.

«Το άρθρο της αποτυχημένης NYTimes είναι τόσο λανθασμένο για τη μετάβαση», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, χωρίς να διευκρινίζει ποια σημεία στο άρθρο ήταν αναληθή. «Όλα βαίνουν ομαλά. Επίσης, έχω μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες».

Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς έχουν μιλήσει με 29 ξένους ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η ομάδα μετάβασης.

Όσον αφορά τη σειρά με την οποία έχει μιλήσει σε ξένους ηγέτες τηλεφωνικά από την εκλογή του, ο Τραμπ έχει ακολουθήσει αρκετά πιστά την πρακτική ενός νέου προέδρου των ΗΠΑ. Αλλά μερικές από τις επαφές του έχουν υπερβεί τα πλαίσια της συνηθισμένης διαδικασίας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ένας στρατηγός που κατέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, φαίνεται να είναι ο πρώτος ηγέτης που μίλησε με τον Τραμπ μετά τις εκλογές, προτού ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μιλήσει με στενότερους συμμάχους όπως τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας. Το γραφείο του Σίσι κάλεσε τον Τραμπ την περασμένη Τετάρτη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του είπε ότι ήταν «το πρώτο διεθνές τηλεφώνημα που είχε λάβει για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη».

Τα αυστραλιανά μέσα ειδήσεων ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ είναι ο δεύτερος ηγέτης με τον οποίο μίλησε ο Τραμπ, αφού ο Αυστραλός πρέσβης στις ΗΠΑ βρήκε τον αριθμό κινητού του Τραμπ από τον Γκρεγκ Νόρμαν, τον Αυστραλό θρύλο του γκολφ και φίλο του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει επίσης συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και άλλων συμμάχων.

Ωστόσο η τηλεφωνική συνομιλία του τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο άντρες συμφώνησαν να «συνεργαστούν εποικοδομητικά», εξέπληξε τους δημοκρατικούς και τους παραδοσιακότερους των ρεπουμπλικανών που ανησυχούν για την επάνοδο της Ρωσίας στη σκηνή.

Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης στο γραφείο του και με τον βασικό υποστηρικτή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νάιτζελ Φάρατζ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού καν συναντηθεί με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν έχει προκύψει καμία προσπάθεια επαφής μέχρι στιγμής» από την ομάδα μετάβασης του Τραμπ. «Δεν είμαστε όμως σε θέση να επικροτήσουμε ή να καταδικάσουμε συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ή μπορεί να διεξαγάγει στο μέλλον με ξένους ηγέτες», πρόσθεσε.


Πηγή