Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Ο Σόιμπλε άνοιξε το δρόμο για το Eurogroup

Με προσδοκίες για μια πολιτική λύση προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup.

Τα τελευταία 24ωρα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι βρέθηκε η κοινή βάση για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μετά τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο πλέον σκληρός της Ευρώπης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ουσιαστικά απέρριψε το Grexit, αρνήθηκε ότι ο ίδιος το έθεσε και βρήκε θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ότι στην σημερινή συνεδρίαση θα πάρει ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό που φαίνεται ως το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η Αθήνα να πάρει ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών. Στο μεταξύ πολλά θα κριθούν στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019 επανέλαβε χθες σε συνέντευξη του στην Real ο υπουργός τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αν, λοιπόν, επιλυθεί μέχρι την Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σόιμπλε: Δεν απείλησα με Grexit

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.

«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε και παρατήρησε ότι στέλνει στην Ελλάδα το ίδιο μήνυμα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από θεσμούς όπως το ΔΝΤ.

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα» ανέφερε.

Συμπλήρωσε πάντως: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Θεωρώ πως ναι» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

 


Πηγή