Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε χθες Πέμπτη τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι Αμερικανοί επιδιώκουν βελτίωση της σχέσης τους με τον στρατηγικό τους εταίρο, που πέρασε αρκετές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια.

Ο Σάλιβαν, ο οποίος είχε ήδη επισκεφθεί το βασίλειο πριν από λίγους μήνες, είδε τον πρίγκιπα διάδοχο-και de facto ηγέτη του- Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, κατά το κείμενο, πρωτοβουλίες οι οποίες προσβλέπουν σε «μια Μέση Ανατολή πιο ειρηνική, ασφαλή, ευημερούσα και σταθερή, συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο».

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που συναντήθηκαν στην Τζέντα, το λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, θερινό ανάκτορο της σαουδαραβικής μοναρχίας, δεσμεύθηκαν να έχουν «τακτικές επαφές».

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία για εξομαλυνση σχέσεων με το Ισραήλ

Οι Αμερικανοί ασκούν πίεση για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της μοναρχίας του Κόλπου με το Ισραήλ.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη επίσης στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού, δήλωνε πως δεν έχει την «ψευδαίσθηση» πως η εξομάλυνση της σχέσης θα γίνει «γρήγορα ή εύκολα».

Το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, ταξίδι που επικρίθηκε. Η αλληλουχία των επαφών υψηλών επιπέδου πάντως επιδεικνύει τη βούληση της Ουάσιγκτον να αναθερμανθεί η σχέση. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ουάσινγκτον πρόσαπτε στο Ριάντ πως έμενε άπραγο μπροστά στην ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών του αργού.

Εξάλλου η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσαπτε στο Ριάντ κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτη της Washington Post, στην Κωνσταντινούπολη.

Μολαταύτα, οι ΗΠΑ δεν έχουν επ’ ουδενί σκοπό να έρθουν σε ρήξη με το βασίλειο, στρατηγικό σύμμαχό τους στην περιοχή, που αγοράζει άφθονο στρατιωτικό εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, ειδικά καθώς φλερτάρει με την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή