Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να «καρατομήσει» τον υπ. Δικαιοσύνης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει πρόθεση να καθαιρέσει τον δεύτερο τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της ομοσπονδιακής έρευνας για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και φάνηκε να μπαίνει στο στόχαστρο έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο.

«Όχι, δεν το σκέφτομαι», απάντησε ο Τραμπ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν αυτή είναι η πρόθεσή του, πριν πάει μαζί με τον Ρόζενσταϊν στη Φλόριντα, όπου οι δυο τους συναντήθηκαν με αξιωματικούς της αστυνομίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν «για περίπου 45 λεπτά» επί του προεδρικού αεροσκάφους για «διάφορα ζητήματα», ανέφερε ο Χόγκαν Γκίντλι, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ότι συνταξίδεψαν δείχνει πως ο Τραμπ εκτιμά τη δουλειά που κάνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση», είπε ο Τραμπ· «πολύ καλή», επέμεινε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει την 26η Σεπτεμβρίου πως θα «προτιμούσε να κρατήσει» στο πόστο του τον Ρόζενσταϊν, το μέλλον του οποίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης έμοιαζε να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τη δημοσίευση, την 21η Σεπτεμβρίου, ενός ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρόζενσταϊν φέρεται να είπε πως ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και να πρότεινε να απομακρυνθεί από το αξίωμα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει η 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις.

Ο εντεινόμενος εκνευρισμός του ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν κρυβόταν τους τελευταίους μήνες απέναντι στον Ρόζενσταϊν, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του Κρεμλίνου με την εκστρατεία του Τραμπ και την ενδεχόμενη απόπειρα του μεγιστάνα των ακινήτων να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Για τον Τραμπ, η έρευνα του Μάλερ δεν είναι παρά ένα «κυνήγι μαγισσών», όπως επαναλαμβάνει συνεχώς, απαιτώντας να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν.

localStorage.clear();


Πηγή