Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ο Τσίπρας στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα από το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού

Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Η ηρεμία που επικράτησε τα τελευταίο δύο εικοσιτετράωρα κάνουν την Αθήνα να προσδοκά ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στην ένταση στα Ίμια, αν και υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι ήθελαν να βυθίσουν το σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

Σε μία κίνηση στήριξης του Λιμενικού  ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το θάλαμο επιχειρήσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την πρόκληση στα Ίμια.

Η Αθήνα περιμένει την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα τις επόμενες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Ρέξ Τίλερμαν στην Άγκυρα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τα κεντρικά θέματα των εκεί συζητήσεων θα είναι και τα ελληνοτουρκικά, καθώς έγινε γνωστό ότι στην Άγκυρα θα μεταβεί και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου για διαβουλεύσεις με τον κ. Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και περιφερειακούς ομολόγους του «για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας».

Ο Καμμένος έδειξε βίντεο από το περιστατικό στο ΝΑΤΟ

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την θέση της Αθήνας σχετικά με το συμβάν στα Ίμια, ο υπουργός Εθνικής Πάνος Καμμένος.

«Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως: «Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβιάσεως των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους. Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

localStorage.clear();


Πηγή