Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ αυτοεξαιρέθηκε από τις έρευνες για τη Ρωσία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς δήλωσε αργά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυτοεξαιρείται από οποιεσδήποτε ενδεχόμενες έρευνες για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Σέσιονς βρίσκεται στο στόχαστο έντονων κριτικών έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε πέρσι με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ κατηγορείται ότι διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας όταν αρνήθηκε τις επαφές αυτές με Ρώσους αξιωματούχους, κατά την ένορκη κατάθεση του στη Γερουσία.

«Αποφάσισα να αυτοεξαιρεθώ από οποιεσδήποτε εν εξελίξει ή μελλοντικές έρευνες που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σέσιονς στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν Ρώσο αξιωματούχο για να συζητήσουνε μια πολιτική εκστρατεία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε νωρίτερα ότι οι συζητήσεις που είχε τον περασμένο χρόνο ο Σέσιονς με τον πρέσβη της Ρωσίας δεν σχετίζονταν με τον ρόλο του ως συμβούλου που είχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά αποκλειστικά το έργο του Σέσιονς ως γερουσιαστής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής σε όσα είπε για τις επαφές του με αξιωματούχους της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τους δημοκρατικούς ότι δίνουν στην υπόθεση πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές για πολιτικούς λόγους.

«Ο Τζεφ Σέσιονς είναι ένας έντιμος άνδρας. Δεν είπε τίποτα λαθεμένο. Θα μπορούσε να διατυπώσει την απάντησή του με περισσότερη ακρίβεια, αλλά σαφώς δεν είχε πρόθεση» να παραπλανήσει τη Γερουσία, ανέφερε ο Τραμπ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Οι Δημοκρατικοί υπερβάλλουν», πρόσθεσε ο Τραμπ, κρίνοντας πως ο σάλος που συνεχίζεται αποτελεί ένα «κυνήγι μαγισσών».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ, κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς να παραιτηθεί, επιχειρηματολογώντας ότι «παραπλάνησε ξεκάθαρα» τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του ερωτηθείς για τις επαφές της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ με αξιωματούχους της Ρωσίας.

Ακόμη, ο Σιφ τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι πρέπει να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί ρωσικής ανάμιξης στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών και τις σχέσεις της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Παράλληλα, τουλάχιστον άλλα δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισαν πως συνομίλησαν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, τον Σεργκέι Κίσλιακ, στο περιθώριο του εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Ιούλιο στο Κλίβελαντ, έγραψε χθες η εφημερίδα USA Today.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό ο Τζ. Ντ. Γκόρντον, επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας κατά την εκστρατεία, και ο Κάρτερ Πέιτζ, άλλο ένα μέλος της ομάδας των συμβούλων του υποψήφιου για θέματα εθνικής ασφαλείας, παραδέχθηκαν αμφότεροι ότι συναντήθηκαν με τον ρώσο πρεσβευτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς επίσης συναντήθηκε με τον Κίσλιακ σε μια εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος διπλωμάτες στο Κλίβελαντ και συνέπεσε με το εθνικό συνέδριο του GOP στο οποίο ο Τραμπ αναδείχθηκε και τυπικά υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία.


Πηγή