Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ δικαιολογεί τους δασμούς στο αλουμίνιο με εκπληκτικό τρόπο

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εφοδιασμένος με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας Cambell επιχείρησε να αποδείξει ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα θα έχει ελάχιστες συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις περιορισμένες επιπτώσεις» είπε ο Ουίλμπουρ Ρος στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC. «Ιδού μια κονσέρβα σούπας Campbell. Περιέχει χάλυβα αξίας περίπου 2,6 σεντς. Αν επιβληθεί αύξηση (σ.σ. δασμός) 25%, αυτό αντιστοιχεί στα έξι δέκατα του εκατοστού της τιμής» του προϊόντος, υπολόγισε.

Η σούπα Cambell είναι γνωστή παγκοσμίως κυρίως χάρη στον Άντι Γουόρχολ που αποθανάτισε την κονσέρβα σε έναν από τους γνωστότερους πίνακές του.

Ο υπουργός είπε ότι πλήρωσε 1,99 δολάρια για την κονσέρβα. «Ποιος λοιπόν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από τα έξι δέκατα του εκατοστού»; διερωτήθηκε.

Την ίδια «επίδειξη» έκανε ο Ρος και με το κουτάκι της Coca-Cola που περιέχει αλουμίνιο αξίας τριών σεντς και στοιχίζει 1,49 δολάρια. Αν επιβληθούν δασμοί στο αλουμίνιο, ύψους 10%, η τιμή του αναψυκτικού θα αυξηθεί κατά τρία δέκατα του εκατοστού.

«Και όλη αυτή η υστερία για το τίποτα» κατέληξε ο υπουργός, ενώ οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο συνεχίζονται.

Απαντώντας στις απειλές για αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Ουίλμπουρ Ρος είπε: «Τα αντίποινα δεν είναι τόσο απλά όσο λένε οι άνθρωποι που φωνάζουν ότι ο ουρανός είναι έτοιμος να πέσει». Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αμερικανική σόγια, οι εξαγωγές της οποίας απειλούνται με αντίποινα από την Κίνα και εξήγησε ότι ο μοναδικός λόγος που εξηγεί την επιτυχία της αμερικανικής σόγιας είναι ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αλλά και, επιπλέον, το προϊόν πωλείται σε ασυναγώνιστη τιμή. Το να επιβάλουν συνεπώς δασμούς οι άλλες χώρες στη σογία, θα σήμαινε ότι το προϊόν θα τους στοίχιζε ακριβότερα.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού εκ μέρους εκείνων που θέλουν να διατηρηθεί το στάτους-κβο, από εκείνους που εξαφάνισαν τις θέσεις εργασίας από αυτή τη χώρα, που άφησαν πίσω τους τεράστια εμπορικά ελλείμματα», κατέληξε.

localStorage.clear();


Πηγή