Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ο φαντομάς serial killer που ήθελε να βλέπει τα μάτια των κοριτσιών τη στιγμή του θανάτου

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του serial killer είναι ότι δρα μόνος. Ο βιαστής και κατά συρροή δολοφόνος Pedro Alonso Lopez, έγινε γνωστός ως το «Τέρας των Άνδεων» όταν οδήγησε την αστυνομία στους τάφους των 53 από τα θύματά του στον Ισημερινό. Όλα ήταν κορίτσια μεταξύ εννέα και δώδεκα ετών.

Το 1983 βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία 110 νεαρών κορίτσια στον Ισημερινό και ομολόγησε επιπλέον 240 δολοφονίες κοριτσιών που είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί στο Περού και την Κολομβία. Κι όμως ο Lopez αποφυλακίστηκε 20 χρόνια μετά, το 1998. Τα ίχνη του αγνοούνται μέχρι και σήμερα…

Το σκοτεινό παρελθόν

Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1948 στην Κολομβία. Η μητέρα του ήταν ιερόδουλη και είχε 13 παιδιά. Στα 8 του χρόνια τον έπιασε να θωπεύει τη μικρή του αδερφή και τον έδιωξε από το σπίτι. Ενώ περιπλανιόταν στους δρόμους κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν άντρα σε ένα ερημικό σπίτι. Λίγο καιρό αργότερα η τύχη του θα του χαμογελάσει, όταν ένα ζευγάρι Αμερικανών θα δει το 12χρονο τότε αγόρι στους δρόμους. Οι Αμερικανοί τον λυπήθηκαν και τον πήραν μαζί τους.

Έγραψαν το παιδί σε ένα σχολείο για ορφανά. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Pedro θα μπορούσε να ξεκινήσει μια φυσιολογική ζωή, το σκάει από το σπίτι και κατηγορεί έναν δάσκαλο για ασέλγεια. Στη συνέχεια βουλιάζει μέσα στην παρανομία. Στα 18 του χρόνια μπήκε φυλακή για κλοπές αυτοκινήτων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη φυλακή υπήρξε θύμα ομαδικού βιασμού και ότι σκότωσε τους βιαστές του για εκδίκηση όταν του δόθηκε η ευκαιρία.

Ο βιαστής που γλίτωσε την εκτέλεση από μια ιεραπόστολο

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Pedro Lopez άρχισε να καιροφυλακτεί για νεαρά κορίτσια στο Περού. Δεν στραγγάλιζε ποτέ τα θύματά του τη νύχτα γιατί -όπως κυνικά ομολόγησε- ήθελε να βλέπει ξεκάθαρα τα μάτια των κοριτσιών τη στιγμή του θανάτου.

Αργότερα ισχυρίστηκε ότι από το 1978, είχε σκοτώσει πάνω από 100 νεαρά κορίτσια.

Τότε ήταν που τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω τα μέλη μιας φυλής στο Περού. Τον βασάνισαν και τον έθαψαν στην άμμο μέχρι το λαιμό. Είχαν σκοπό να τον εκτελέσουν, αλλά μια αμερικανίδα ιεραπόστολος, εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός και τους έπεισε να τον παραδώσουν στις αρχές. Η αστυνομία όμως δεν έδειξε τον απαραίτητο ζήλο και τον απελευθέρωσε με την προϋπόθεση να φύγει από τη χώρα. Ο Lopez εγκατέλειψε το Περού και πήγε στην Κολομβία και τον Ισημερινό. Εκεί συνέχισε τη φονική του πορεία και τα αρρωστημένα σχέδιά του: Σκότωνε σχεδόν τρία κορίτσια την εβδομάδα. Ο ίδιος αργότερα είπε: «Μου αρέσουν τα κορίτσια στον Ισημερινό. Είναι πολύ αθώα και εμπιστεύονται εύκολα τους αγνώστους».

Όσο για το μεγάλο αριθμό των κοριτσιών που είχαν εξαφανιστεί; Οι αρχές πίστευαν ότι είχε να κάνει με πορνεία ή σεξουαλική δουλεία.

pedro3

Η αντίστροφη μέτρηση και η διεθνής κατακραυγή

Ο Pedro Lopez συνελήφθη το 1980 από την αστυνομία στον Ισημερινό. Οι κυνικές ομολογίες του τον έκαναν ίσως έναν από τους πιο διαβόητους serial killers όλων των εποχών.

Η δράση του έλαβε τέλος όταν παγιδεύτηκε μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής κοριτσιού. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν και τον συνέλαβαν. Όταν ομολόγησε τους φόνους εκατοντάδων κοριτσιών, αρχικά η αστυνομία δεν τον πίστεψε. Μία πλημμύρα έφερε στην επιφάνεια έναν ομαδικό τάφο 200 κοριτσιών. Από εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν. Όταν διαδόθηκε η είδηση η χώρα ξεχείλισε από οργή. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τον αριθμό των θυμάτων. Μάλιστα υπήρξε έντονα η φήμη ότι οι αρχές τον μετακινούσαν χωρίς μέτρα ασφαλείας για να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους από τους γονείς των θυμάτων να τον σκοτώσουν.

Ένας δημοσιογράφος του πήρε συνέντευξη στις φυλακές Άμπατο το 1980. Οι συνεντεύξεις του δημοσιεύθηκαν σε πολλά αμερικανικά έντυπα και η υπόθεση συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ron Laytner, ο Lopez οδήγησε την αστυνομία στους τάφους 53 θυμάτων στο Εκουαδόρ. Όλα τα κορίτσια ήτα ηλικίας 9-12 ετών. Ο ίδιος, περήφανος για τα κατορθώματά του, περιέγραψε τον εαυτό του ως «άντρα του αιώνα».

pedro1

Το 1983 καταδικάστηκε για 110 δολοφονίες, αν και ο ίδιος ομολόγησε άλλους 240 φόνους κοριτσιών που αγνοούνταν στο Περού και την Κολομβία. Ο Pedro Lopez αποφυλακίστηκε το 1998, επειδή ο νόμος στον Ισημερινό επιβάλλει ως μέγιστη ποινή τα 20 χρόνια. Τα ίχνη του αγνοούνται μέχρι και σήμερα…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend


Πηγή