Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Πάνω από 2 δισ. η στήριξη της Θεσσαλίας -Στην Ευρώπη για μεγάλη βοήθεια στρέφεται ο Μητσοτάκης

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν σε πρώτη φάση για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel θα είναι πολύ μεγαλύτερο και η ακριβής αποτίμηση θα γίνει αφού απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει την περιοχή. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, ενώ ξεκινούν σύντομα οι καταβολές αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν.

Κακοκαιρία Daniel: Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης των πληγέντων -Οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Κακοκαιρία Daniel -Μητσοτάκης: Άμεση συμπαράσταση με πλατφόρμα που ανοίγει αύριο -Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ένα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητεί ευρωπαϊκούς πόρους. Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργου για να συζητήσουν το ύψος και την προέλευση των κονδυλίων με τα οποία θα συνδράμει η ΕΕ. Πηγές είναι τα ευρωπαϊκά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσει πολύ γρήγορα η διαδικασία, ώστε να επουλωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι πληγές της κακοκαιρίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως υπάρχουν οι πόροι για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. «Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», τόνισε από τη Λάρισα χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Κρίσεις, αστοχίες και παραλείψεις -Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς ορισμένων υπουργών

Οι πρώτες 100 ημέρες μιας κυβέρνησης θεωρούνται ορόσημο για το πολιτικό στίγμα που επιθυμεί να προσδώσει στην υπόλοιπη θητεία της. Από τις 9 Ιουλίου συμπληρώνονται 64 ημέρες και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξοδέψει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστεί κρίσεις, αστοχίες και παραλείψεις. Τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι η πιο δύσκολη κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί. Ήδη ακούγονται φωνές πως το κυβερνητικό rotation του καλοκαιριού δεν ήταν επιτυχημένο και οι ψίθυροι για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα γίνονται πιο έντονοι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν κάνει κινήσεις εν θερμώ και «ειδικά τώρα που η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα», όπως σημειώνει συνεργάτης του. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς ορισμένων υπουργών, και στη λογική ότι «όλοι αξιολογούνται» δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες επηρεάζει και τον σχεδιασμό για την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία αναβλήθηκε υπό το βάρος των γεγονότων το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο για την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και την επόμενη ημέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου, όπως προανήγγειλε, «θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο. 


Πηγή