Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πάνω από 200.000 ευρώ τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια -Οι έλεγχοι του τελευταίου εξαμήνου

Τις 203.000 ευρώ έχουν φτάσει τα πρόστιμα μετά από ελέγχους για την αισχροκέρδεια το τελευταίο εξάμηνο, όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς είναι ιδιαίτερα εντατικοί το τελευταίο διάστημα. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει σε πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν διαπιστωθεί πολλές παραβάσεις, με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 13.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, «τσουχτερά» πρόστιμα της τάξεως των 70.000 ευρώ έχουν πέσει και σε σούπερ μάρκετ μεγάλων αλυσίδων. Σχετικά με την τήρηση κανονικών τιμών σε καταστήματα με λαχανικά, από τους ελέγχους που έχουν γίνει, επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 20.000 ευρώ.

Κορωνοϊός-Γραμμή 1110: Στις 300 ανήλθαν οι τηλεφωνικές καταγγελίες για αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και ότι τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Τι λέει στο iefimerida o ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, διενεργώντας συνεχείς ελέγχους σε όλη την αγορά, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Μέσα σε ένα περιβάλλον ανατιμήσεων που οφείλονται, σχεδόν αποκλειστικά, σε εξωγενείς παράγοντες θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών και ειδικά των πιο αδύναμων. Ήδη έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις κακών επαγγελματιών στους οποίους θα επιβληθούν παραδειγματικά πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε στο iefimerida.gr, o Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.


Πηγή