Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν στη Λαμπεντούζα σε 48 ώρες – Newsbeast

Πάνω από πεντακόσιοι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας σε δύο ημέρες, χάρη στον ήρεμο καιρό στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Οι αφίξεις βρίσκονται σε άνοδο σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφονταν πριν από δύο χρόνια, και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του ΔΟΜ.

Εννέα πλεούμενα έφθασαν την Πέμπτη στη Λαμπεντούζα από την Τυνησία, με 116 επιβαίνοντες. Άλλα επτά πλεούμενα που αναχώρησαν από την ίδια χώρα και δύο λίγο μεγαλύτερα σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη τα ακολούθησαν χθες Παρασκευή, με άλλους 434 μετανάστες να φθάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περίπου 362 από τους μετανάστες κατάγονται από το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΔΟΜ.

Μολονότι τις προηγούμενες 48 ώρες καταγράφηκε ασυνήθιστη μαζική έλευση μικρών πλεούμενων από την Τυνησία και είναι μάλλον σπάνιο να φθάνει πλεούμενο με 260 επιβαίνοντες από τη Λιβύη στις ιταλικές ακτές, ο Ντι Τζάκομο δεν θεωρεί πως οι εξελίξεις αυτές είναι ένδειξη που προοιωνίζονται μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ιταλία.

«Πάντοτε γίνονταν αφίξεις από την Τυνησία (…) πότε περισσότερες, πότε λιγότερες, και η παρουσία Μπανγκλαντεσιανών στα πλεούμενα που αναχώρησαν από τη Λιβύη δεν είναι καινοφανής», σχολίασε.

Περίπου 8.000 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (3.000), αλλά πολύ λιγότεροι από εκείνη που είχε προηγηθεί (17.000).

Σε σύγκριση με προηγούμενα καλοκαίρια η κυριότερη διαφορά για αυτούς που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου είναι πως δεν γίνονται «αρκετές περιπολίες στη θάλασσα», σύμφωνα με τον Ντι Τζάκομο. Κατά συνέπεια «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».

Οι επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής θεωρούνται επίσης κίνδυνος γι’ αυτούς, καθώς οι μετανάστες οι οποίοι αναχαιτίζονται εν πλω προς την Ευρώπη τις περισσότερες φορές «τίθενται υπό κράτηση και μερικές φορές στέλνονται σε κέντρα στα οποία δεν μπορεί να μπει κανένας. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Πηγή