Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πέθανε ο Γεώργιος Γεωργαλάς

Πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Γεώργιος Γεωργαλάς, σε ηλικία 88 ετών. Ο Γεωργαλάς, ήταν δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής και πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την περίοδο της χούντας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ και Προφήτου Ηλία στην Πεντέλη.

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς γεννήθηκε το 1928 στο Κάϊρο της Αιγύπτου από Δωδεκανήσιους γονείς και από τα 15 του (1943) μέχρι τα 28 του υπήρξε φανατικός κομμουνιστής και έζησε στην Ουγγαρία, όπου διετέλεσε εκφωνητής της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής που προπαγάνδιζε τον Κομμουνισμό. Μετά την επέμβαση των Σοβιετικών στην Ουγγαρία (1956), ο Γεώργιος Γεωργαλάς ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Αμερικανική Πρεσβεία του Καΐρου, όπου βρέθηκε συνοδεύοντας τον τότε Σοβιετικό Ηγέτη Νικήτα Κρουτσόφ.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Γεωργαλάς προσελήφθη (1958) ως ειδικός Συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το 1958 έως το 1970 ήταν ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα ψυχολογικού πολέμου και ιδεολογικής προπαγάνδας. Ο Γεωργαλάς δίδασκε ταυτόχρονα Σοβιετολογία και προπαγάνδα σε σχολές αξιωματικών του Στρατού και της Χωροφυλακής.

Κατά τη διάρκεια της χούντας ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις: το 1970 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. ήταν ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος και συγκρότησε την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. Το 1971 επειδή προσανατολιζόταν προς την ελεγχόμενη πολιτικοποίηση του καθεστώτος, με σκοπό να συγκροτήσει δικό του πολιτικό κίνημα στα πλαίσια μιας παπαδοπουλικής δημοκρατίας, ο Παπαδόπουλος, τον παρόπλισε διορίζοντάς τον υφυπουργό-γενικό διοικητή Κρήτης, το 1973 όμως τον επανέφερε προκειμένου να οργανώσει την προπαγάνδα υπέρ του δημοψηφίσματος που σχεδιαζόταν. Μετά την επικράτηση του Ιωαννίδη απομακρύνθηκε.


Πηγή