Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος του «Εξορκιστή»

Ο Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, ο συγγραφέας του «Εξορκιστή», του μυθιστορήματος που έγινε μπεστ σέλερ όταν κυκλοφόρησε το 1971 και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο σκηνοθέτης της ταινίας.

«Ο Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, ο αγαπητός φίλος και αδελφός που δημιούργησε τον Εξορκιστή πέθανε χθες» έγραψε στο Twitter ο σκηνοθέτης.

Η σύζυγος του συγγραφέα, Τζούλι Αλίσια Γουίτμπροτ, εξήγησε ότι ο άνδρας της έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα, έναν από τους συχνότερους αιματολογικούς καρκίνους.

Ο Στίβεν Κινγκ, ο «πάπας» των βιβλίων τρόμου, αποχαιρέτισε τον Μπλάτι σημειώνοντας ότι «έγραψε το σημαντικότερο θρίλερ της εποχής μας».

Ο Μπλάτι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιανουαρίου 1928. Ήταν γιος Λιβανέζων μεταναστών και μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στην Ουάσινγκτον, και αρχικά έβγαζε τα προς το ζειν πουλώντας ηλεκτρικές σκούπες από πόρτα σε πόρτα. Κατόπιν εργάστηκε ως ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο στην αμερικανική πολεμική αεροπορία, ως διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα, ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί αποκλειστικά στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Έγινε διάσημος παγκοσμίως με το μυθιστόρημα «Ο Εξορκιστής» όπου αφηγείται την ιστορία μιας 12χρονης δαιμονισμένης, την οποία προσπαθούν να εξορκίσουν δύο ιερείς. Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο HarperCollins εμπνεύστηκε το έργο του από πραγματικά γεγονότα. Μολονότι οι κριτικές που είχε λάβει το βιβλίο ήταν κάκιστες, πούλησε 13 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ. Θεωρείται έκτοτε ως ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα τρόμου όλων των εποχών.

Η ταινία προτάθηκε για δέκα Όσκαρ αλλά τελικά κέρδισε δύο, μεταξύ των οποίων και αυτό του καλύτερου σεναρίου για τον Μπλάτι ο οποίος είχε βραβευτεί και με τη Χρυσή Σφαίρα ως καλύτερος σεναριογράφος.

Αν και διάσημος για τον «Εξορκιστή», ο Μπλάτι ειδικευόταν κυρίως στις κωμωδίες. Είχε γράψει μεταξύ άλλων τα σενάρια για τις ταινίες «Όλα για σένα» με τον Γουόρεν Μπίτι και «Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;» ενώ είχε συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον Μπλέικ ‘Εντουαρντς.

 


Πηγή