Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πέρασε άδικα 17 χρόνια στη φυλακή αντί για τον… σωσία του

Ο Richard Jones ισχυριζόταν πως ήταν αθώος κάθε μέρα στα 17 αυτά χρόνια που πέρασε πίσω από τα κάγκελα.

Και οι δικηγόροι του ανακάλυψαν πρόσφατα πως έλεγε αλήθεια, βρίσκοντας έναν άντρα με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και έχουν ακόμα και παρόμοιο όνομα!

Ο Jones απελευθερώθηκε πρόσφατα όταν οι αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάφεραν να διακρίνουν ποιος από τους δύο είναι ποιος. Ο Jones είπε κατόπιν στην εφημερίδα «Kansas City Star» πως μόνο όταν είδε τη φωτογραφία του σωσία του κατάλαβε όλα αυτά που του συνέβησαν τόσα και τόσα χρόνια.

Κάτοικος του Κάνσας Σίτι και με ποινικό μητρώο, καταδικάστηκε για ληστεία το 1999, εκείνος όμως ισχυριζόταν πάντα πως ήταν στο σπίτι με την οικογένειά του, τη γυναίκα και τις δύο κόρες του, τη στιγμή της ληστείας. Αφού «έφαγε» 19 χρόνια, άρχισε να ακούει στη φυλακή Lansing Correctional Facility από τους άλλους κρατουμένους για το πόσο έμοιαζε με κάποιον κατάδικο που είχαν δει. Τον έλεγαν μάλιστα Rick.

Το 2015, όταν οι αναφορές για τον σωσία του άρχισαν να αποκτούν κάποια βάση, ο Jones επικοινώνησε με τους δικηγόρους του. Οι οποίοι εντόπισαν πράγματι τον Ricky Amos, τον σωσία του που ήταν επίσης γέννημα θρέμμα του Κάνσας. Και δεν ήταν απλά σωσίες, είχαν μέχρι και το ίδιο στιλ στο μαλλί.

Αλλά και ίδιο σωματότυπο! Ακόμα και πολύ κοντά ήταν ηλικιακά, με τον Jones να γεννιέται το 1976 και τον Ricky Lee Amos το 1977. Ερευνώντας και πάλι την υπόθεση, οι δικηγόροι είδαν πως το έγκλημα συνδεόταν περισσότερο με τον Ricky.

Ο Amos αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε και δεν κατηγορήθηκε για τη ληστεία του 1999, εκτίοντας άλλη ποινή στις πολιτειακές φυλακές του Κάνσας.

Η Alice Craig, δικηγόρος της ομάδας Innocence Project του Πανεπιστημίου του Κάνσας, σχολίασε στο δίκτυο NBC News πως η αρχική καταδίκη του Jones ήταν γεμάτη λάθη και προκαταλήψεις. Ο ίδιος αξιώνει πια αποζημίωση της τάξης του 1,1 εκατ. δολαρίων για τα 17 χρόνια που έμεινε άδικα στη φυλακή…

localStorage.clear();


Πηγή