Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για κλιμάκωση και προβοκάτσιες -Ολες οι εξελίξεις

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην Ουκρανία, στη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, με την Μόσχα να το διαψεύδει. Την ίδια ώρα το Κίεβο εκτιμά ότι ετοιμάζονται προβοκάτσιες από μισθοφόρους στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι παραβάσεις της εκεχειρίας σήμερα έσπασαν ρεκόρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, μάλιστα, δύο στρατιώτες σήμερα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις από βόμβες που εκτόξευσαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Την ίδια ώρα στο Ντονέτσκ, αργά τη νύχτα καταγράφηκαν πολλαπλές εκρήξεις.

«Η Ρωσία σαν φίδι ξετυλίγεται και ετοιμάζεται να χτυπήσει»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρομοίασε σήμερα τον ρωσικό στρατό με φίδι που ξετυλίγεται και ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ουκρανία, μετά τις μαζικές στρατιωτικές ενισχύσεις που έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη κρίση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Όστιν, μιλώντας από τη Λιθουανία, δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση που διατύπωση χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να οργανώσει μια νέα εισβολή στην Ουκρανία.

«Ξετυλίγονται και είναι τώρα έτοιμοι να χτυπήσουν», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους, πριν από τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Βαλτικής.

Μεγάλος ο κίνδυνος επίθεσης λέει ο γγ του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία φαίνεται να σχεδιάζει «μια ολοκληρωμένη επίθεση» κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Όλοι συμφωνούμε ότι ο κίνδυνος μιας επίθεσης είναι πολύ υψηλός», είπε.

Τζόνσον: Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945

Πεπεισμένος ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945».

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το σχέδιο έχει ήδη κατά κάποιο τρόπο αρχίσει», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι οι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει μια εισβολή που θα περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

170.000 με 190.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα Ουκρανίας με Ρωσία και Λευκορωσία

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται τώρα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, είναι μεταξύ 169.000 και 190.000.

Συνομιλία Ζελίνσκι Μακρόν, αύριο η συνομιλία Μακρόν-Πούτιν

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίσηε αργά το Σάββατο ότι είχε μια «επείγουσα» συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την οποία συζήτησαν την «ανάγκη και τους πιθανούς τρόπους άμεσης αποκλιμάκωσης», καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι επιμένουν ότι η Ρωσία κινείται για να πραγματοποιήσει επίθεση στην Ουκρανία.

«Είχα μια επείγουσα συνομιλία με τον πρόεδρο @EmmanuelMacron», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter το Σάββατο. «Ενημερώθηκα για την επιδείνωση στο μέτωπο, τις απώλειές μας, τους βομβαρδισμούς πολιτικών & διεθνών δημοσιογράφων. Συζητήσαμε την ανάγκη και τους πιθανούς τρόπους άμεσης αποκλιμάκωσης & πολιτικής-διπλωματικής διευθέτησης».

Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ανταποκριτών του γαλλικού πρακτορείου AFP και του CNN, δέχθηκαν πυρά όλμων το Σάββατο καθώς συνόδευαν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας στη γραμμή του μετώπου. Κανείς τους δεν τραυματίστηκε ενώ κατέφυγαν σε καταφύγιο.

Από την πλευρά του το Ελιζέ, στην ανακοίνωσή του για τη συνομιλία Ζελένσκι-Μακρόν, αναφέρει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα.

«Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία».

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Ζελένσκι και του Μακρόν έρχεται λίγες ώρες από την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχουν την Κυριακή Μακρόν και Πούτιν.

Ο Πούτιν και ο Μακρόν θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή, ανέφερε το Σάββατο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.«Ο Μακρόν έχει γίνει το πιο πρόσωπο με το οποίο ο Πούτιν συνομιλεί πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γαλλίας θα μιλήσουν τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο”, ανέφερε το Ria Novosti σε tweet.

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί σήμερα

Σύμφωνα με το Reuters, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το Σάββατο.

Μια ομάδα βουλευτών και δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφθηκαν την εμπόλεμη ζώνη δέχθηκαν πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε καταφύγιο, ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών κατηγόρησαν την Ουκρανία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και δήλωσαν ότι έπρεπε να απαντήσουν αναλόγως.

Τα περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αυξήθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε πρόκληση, ενώ αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Εκρήξεις στο Ντονέτσκ αργά το Σάββατο

Σε μια τελευταία εξέλιξη, πολλές εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα πρώτα λεπτά της Κυριακής στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Είναι άγνωστο προς το παρόν πού οφείλονται αυτές οι εκρήξεις. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση, ούτε από τις αυτονομιστικές αρχές, ούτε από το Κίεβο.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε.

Σήμερα οι αντάρτες στις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διέταξαν κινητοποίηση όλων των ανδρών σε πολεμική ηλικία και προέτρεψαν τους υπόλοιπους πολίτες να απομακρυνθούν προς τη Ρωσία. Οι αυτονομιστές ισχυρίστηκαν, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επίθεση. Πολλοί δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή εκκένωσης, αλλά παρέμειναν στα σπίτια τους.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι πηγαίνουν μισθοφόροι στην ανατολική Ουκρανία για να στήσουν προβοκάτσιες

Την ίδια ώρα, σήμερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της.

Η Μόσχα το διαψεύδει.

2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας το Σάββατο

Σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας καταγράφηκαν σήμερα Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Ολα τα βλέματα στη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV, το οποίο στη Ρωσία είναι καταγεγραμμένο στη λίστα των «ξένων πρακτόρων».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.


Πηγή