Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παλεύει με τον καρκίνο και δίνει τη μάχη της ενημέρωσης για το τσουνάμι στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών δίνει καθημερινά μάχη για να ενημερώσει τους πολίτες, όχι μόνο της χώρας του, αλλά και όλου του κόσμου για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Και αυτό παρότι ο ίδιος αντιμετωπίζει τον θάνατο, καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

Ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, γνωστός με το παρατσούκλι Πακ Τόπο (Ο κύριος Τόπο) είναι γνωστός για το έργο της ενημέρωσης του κοινού στη σεισμογενή αυτή χώρα. Από την περασμένη Παρασκευή που σημειώθηκε ο σεισμός των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στη νήσο Σουλαουέσι έχουν καταγραφεί πάνω από 1.400 νεκροί.

Ο 48χρονος αρνείται να «παραδώσει τη σκυτάλη» και συμμετέχει σε καθημερινές ενημερώσεις των δημοσιογράφων, απαντάει στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων και επικοινωνεί με ταχύτατους ρυθμούς με τους χρήστες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρότι «κάθε μέρα νιώθει όλο και πιο αδύναμος» δεδομένου ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο (Στάδιο 4) του καρκίνου του πνεύμονα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν μπορώ να πω ψέματα για την σωματική μου κατάσταση. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματός μου και το έχει εξασθενήσει», ήταν το μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα.

«Ζητώ συγγνώμη αν δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, των φίλων μου. Αν ήμουν υγιής θα το έκανα σίγουρα πάση θυσία».

Χλωμός και εμφανώς αδυνατισμένος, ο Νουγκρόχο πληροφορήθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασής του τον Ιανουάριο. Οι γιατροί του είπαν ότι μπορεί να έχει και λιγότερο από έναν χρόνο ζωής.

Ο Νουγκρόχο λέγεται ότι υποσχέθηκε στη σύζυγό του να ελαφρύνει το πρόγραμμά του αλλά δεν δείχνει τέτοιες προθέσεις και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο της ενημέρωσης από την θέση του που τον έχει κάνει γνωστό σε όλη τη χώρα.

Τον Φεβρουάριο κατάφερε να συντάξει μια ενημέρωση 200 λέξεων για τις φονικές κατολισθήσεις από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπως μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια τον Αύγουστο έστελνε τα ενημερωτικά δελτία για τον πολύνεκρο σεισμό στο νησί Λόμποκ, κοντά στο Μπαλί, λίγα λεπτά μετά το πέρας της χημειοθεραπείας.

Ο Νουγκρόχο, ο οποίος έχει διδακτορικό στον τομέα Περιβάλλον και Φυσικοί Πόροι, προσλήφθηκε στη θέση αυτήν πριν από οκτώ χρόνια γιατί ήθελε να συνδυάσει το αντικείμενο των σπουδών του με την αγάπη του για το γράψιμο, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είπε πει νωρίτερα φέτος στην εφημερίδα Jakarta Post.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι με την χημειοθεραπεία και τις ακτινοβολίες πιθανόν να έχω ένα με τρία χρόνια ζωής. Η ασθένεια ή ο θάνατος βρίσκεται στα χέρια του Θεού, αλλά όσο είμαι ακόμη ζωντανός εξακολουθώ να θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για τους άλλους».

localStorage.clear();


Πηγή