Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Παναγιωτόπουλος από Μπρατισλάβα: Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έκανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός ήταν ομιλητής στο «17o GLOBSEC Bratislava Forum 2022», που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προβαίνουν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών, επισήμανε αναφερόμενος στη στάση της γείτονος και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ελλάδας στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, ενεργώντας σύμφωνα το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της Συμμαχίας, πρέπει να συμφωνήσουν με την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. Οι δύο χώρες έχουν δυνατό στρατιωτικό αποτύπωμα και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Η ένταξή τους θα ενδυναμώσει τη Συμμαχία και παράλληλα θα τις καταστήσει πιο ασφαλείς, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην προοπτική κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα αποτελέσει θετικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, ενώ επανέλαβε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται υπερασπιζόμενη τόσο τη χώρα όσο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και της Δυτικής Δημοκρατίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός ‘Αμυνας της Σουηδίας Πέτερ Χούλτβιστ (Peter Hultvist), η διευθύντρια Βορείου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου ‘Αννα Βισλάντερ (Anna Wieslander) και ο αντιπρόεδρος επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης του ομίλου KNDS Μαρσέλ Γκρίσνιγκτ (Marsel Grisnigt).

Σημειώνεται ότι σήμερα δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή.


Πηγή