Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Παναγιωτόπουλος: Η πρωτοβουλία Adrion αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας

Η πρωτοβουλία Adrion αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των κρατών-μελών της πρωτοβουλίας, δήλωσε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός συμμετείχε, σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Οι μετέχουσες χώρες στην πρωτοβουλία Adrion

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, Σλοβενίας Μαριάν Σάρετς, Κροατίας Μάριο Μπάνοτζιτς, Μαυροβουνίου Ράσκο Κόνιεβιτς και Αλβανίας Νίκο Πελέσι.

Παναγιωτόπουλος: Η πρωτοβουλία Adrion συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο

Μεταξύ άλλων, ο Ν.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως μέσω των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας Adrion, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της Adrion έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Τόνισε, ακόμη, ότι η πρωτοβουλία Adrion εδράζεται στον πλήρη σεβασμό τής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Παναγιωτόπουλος από Κύπρο: Στόχος μας η λύση με πλήρη κυριαρχία, χωρίς συρματοπλέγματα

Παναγιωτόπουλος: Ένας ακόμη πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων η πυραυλάκατος «Βλαχάκος»

Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ν.Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.


Πηγή