Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση γράφει τις πρώτες σελίδες στο νέο βιβλίο της μετα-μνημονιακής Ελλάδας

Με άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart» που είχε τίτλο «Η κυβέρνηση γράφει τις πρώτες σελίδες στο νέο βιβλίο της μετα-μνημονιακής Ελλάδας», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η σταδιακή ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, εντός του πλαισίου και των κανόνων της Ευρωζώνης, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα χάραξης μιας πολιτικής με βαθιά δημοκρατικές και προοδευτικές τομές», προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να γράφει τις σελίδες ενός νέου βιβλίου, εκπληρώνοντας τον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια και περνώντας στον επόμενο στόχο, που είναι η έξοδος από την κρίση και η διαρκής βελτίωση της πραγματικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε επίσης ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Αριστερά, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των συντηρητικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζουν την έξοδο από τα μνημόνια».

Αντίθετα, όπως τόνισε, «οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια αδιέξοδη και μηδενιστική προσέγγιση, δεν αναγνωρίζουν τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, θέλοντας να μηδενίσουν τη σημασία της εξόδου», σημειώνοντας πως «δεν έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά συνεχίζουν να αγνοούν την πραγματικότητα και να εμπαίζουν τους πολίτες, παρασυρόμενες από μια τυφλή αντι-ΣΥΡΙΖΑ εμμονή και υστερία».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η διαμόρφωση μιας μεγάλης, προοδευτικής, κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα για την πατρίδα και την κοινωνία μας, απέναντι στη συντήρηση και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό και πλατύ προοδευτικό μέτωπο και να απομονώσουμε πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν τη διατήρηση των πολιτικών λιτότητας και την εθνικιστική αναδίπλωση».

Αυτό είναι ολόκληρο το άρθρο του Δ. Παπαδημούλη:

«Το τέλος των μνημονίων και το προοδευτικό μέτωπο

Μετά από οκτώ επώδυνα για την ελληνική κοινωνία χρόνια, η πατρίδα μας βγαίνει από την «εντατική» των μνημονίων και τη σκληρή επιτροπεία.

Η σταδιακή ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, εντός του πλαισίου και των κανόνων της Ευρωζώνης, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα χάραξης μιας πολιτικής με βαθιά δημοκρατικές και προοδευτικές τομές. Κι αυτό είναι μια εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση και εξέλιξη, που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο αυτών των ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η αριστερά, οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των συντηρητικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζουν την έξοδο από τα μνημόνια. Αντίθετα, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν διαδοχικά τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και φέρουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια αδιέξοδη και μηδενιστική προσέγγιση. Δεν αναγνωρίζουν τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, θέλοντας να μηδενίσουν τη σημασία της εξόδου. Δεν έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να κάνουν την αυτοκριτική τους, παρά συνεχίζουν να αγνοούν την πραγματικότητα, να εμπαίζουν τους πολίτες, παρασυρόμενες από μια τυφλή αντι-ΣΥΡΙΖΑ εμμονή και υστερία.

Η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να γράφει τις σελίδες ενός νέου βιβλίου, εκπληρώνοντας τον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια και περνώντας στον επόμενο στόχο, που είναι η έξοδος από την κρίση και η διαρκής βελτίωση της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αναπτυξιακή ατζέντα, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, η διαρκής μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση των βιώσιμων επενδύσεων, πάντα με οδηγό τη διατήρηση υγιών οικονομικών και την αποφυγή λαθών του παρελθόντος.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθώσουμε και να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα restart κι αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πτυχή των δημοσίων πολιτικών εδώ και τριάμισι χρόνια.

Το τέλος των μνημονίων διαμορφώνει μια νέα πολιτική συγκυρία και πραγματικότητα, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον του τόπου και για το ποια Ελλάδα θέλουν μέσα σε ένα σύνθετο και διαρκώς ευμετάβλητο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η διαμόρφωση μιας μεγάλης, προοδευτικής, κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα για την πατρίδα και την κοινωνία μας, απέναντι στην συντήρηση και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση. Οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό και πλατύ προοδευτικό μέτωπο και να απομονώσουμε πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη διατήρηση των πολιτικών λιτότητας και την εθνικιστική αναδίπλωση. Αυτό χρειαζόμαστε και πάνω σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με μεγαλύτερη ένταση.

Η ελληνική κοινωνία, αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που καταπολεμά τις ανισότητες, ενισχύει τις αναδιανεμητικές πολιτικές και θωρακίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές θα δουλέψουμε για τις πολιτικές και κοινωνικές «μάχες» που ακολουθούν. Η στήριξη της κοινωνίας είναι απαραίτητη για να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια που χάσαμε ως χώρα και να βαδίσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια σε καλύτερες μέρες».

localStorage.clear();


Πηγή