Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης: «Έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος», είπε

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές.

«Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δήλωσε, παράλληλα, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015». Και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέροντας ότι «έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Σταϊκούρας: Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Σταϊκούρας για Εξωδικαστικό: Περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει χρέη 1,08 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Οχι σε νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Ο υπουργός απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα». Όμως, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών». Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ενώ και οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν πριν τις 25 Μαρτίου. Εκτίμησε δε, ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «κάρτα αγορών», για την οποία θα διατεθούν 650 εκατ. ευρώ.

Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση. Τέλος, για τα αυξημένα επιτόκια εκτίμησε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων εφέτος. Ενώ, για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ανέφερε πως εκτιμά ότι εφέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα, όπως είπε, θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το καλάθι του νοικοκυριού», κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.


Πηγή