Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παραμένουν στο πλευρό του Κατάρ οι ΗΠΑ

Την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση στον Περσικό Κόλπο εντείνονται, οι ΗΠΑ δείχνουν να μένουν σταθερές στο πλευρό του Κατάρ. Δύο κινήσεις αποτυπώνουν τη στάση αυτή της Ουάσιγκτον: Αφενός η άφιξη δύο πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι Χάμαντ, νότια της Ντόχα, για να «συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό» του Κατάρ, αφετέρου η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Τζιμ Μάτις και Χάλεντ αλ Ατίγια, για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-15.

«Η πώληση αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ» επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο Μάτις και ο αλ Ατίγια υπογράμμισαν «τη σημασία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ώστε όλοι οι εταίροι στην περιοχή του Κόλπου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους», σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση.

Η συνεργασία αυτή είναι ήδη στενή, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροπορική βάση στην έρημο του Κατάρ, όπου βρίσκεται η έδρα της CentCom, της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή που διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται 10 ημέρες μετά την έναρξη της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Η πολιτική των ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι σταθερή, στο ζήτημα αυτό. Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι συντάσσεται με την απομόνωση του Κατάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό βαθμό». Στη συνέχεια όμως τόσο το Πεντάγωνο όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνουν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης και διάλογο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Κουβέιτ και τη Γαλλία για την άμβλυνση των εντάσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη χθες στο Κατάρ και σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το Κουβέιτ και αύριο τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σάλμαν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε χαρακτηριστικά πως το Ριάντ «έχει τη δυνατότητα να λύση την κρίση» ως «μεγάλος αδελφός και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες για το θέμα, ενώ είναι προγραμματισμένες τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Άγκυρας, του Παρισιού και της Ντόχα.

localStorage.clear();


Πηγή