Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, παρουσία της ΠτΔ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

«Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή.

«Η τραγική κατάληξή της, με τη μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία, που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα τούς ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Ποντιακός Ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. «Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «δεν είναι μόνον η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους».

Όπως εξήγησε η ταυτότητα αυτή δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο», διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.

Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:

«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».

«Αυτό το Μέγαρο -πρόσθεσε- θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την εταιρεία Lamda Development για τη χρηματοδότηση της εθνικής αξίας επένδυσης, τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, καθώς και τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου.

«Ήταν μια οδύσσεια που κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια. Μια καλοδεχούμενη οδύσσεια, η οποία απέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, όταν υπάρχει συνεννόηση, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1994 έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, αισθάνομαι συγκινημένος, υπερήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι στην παρουσίαση αυτού του Μεγάρου που λέει σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν μια κακουχία, μια απίστευτη δοκιμασία να τη μετατρέψουν σε υψωμό, σαν τους Πόντιους», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στην παρουσίαση μίλησαν, κατά σειρά, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κ. Γιώργος Σαραφίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Πασβαντίδης.


Πηγή