Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΠΑΣΟΚ: Αύριο εκλέγει γραμματέα τον Α. Σπυρόπουλο -Ποιους θα προτείνει ο Ανδρουλάκης για το Πολιτικό Συμβούλιο

Το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, εκλέγει την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, υπό τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από το Συνέδριο.

Η ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο CARAVEL . Εκτός από Γραμματέα, και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε θέση εκλογικής μάχης, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ώστε να είναι πανέτοιμο για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Κατόπιν, η συνεδρίαση θα είναι κλειστή καθώς θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει την πρότασή του για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, Σάββατο σε συσκέψεις που θα έχει με συνεργάτες του.

Φυσικά, θα προτείνει για νέο γραμματέα, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος εξελέγη πρώτος με διαφορά σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή. Θεωρείται απίθανο να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα απέναντι του αν και δεν αποκλείονται τα «λευκά» στην ψηφοφορία.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει 31 εκλεγμένα μέλη (μετά την τελευταία διεύρυνση που ψηφίστηκε ως καταστατική αλλαγή στο Συνέδριο), ενώ θα συμμετέχουν ex officio επιπλέον 7 στελέχη:

  • Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης,
  • Ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος,
  • Ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης,
  • Η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, 
  • Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου,
  • Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης

Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τις ποσοστώσεις θα πρέπει να μετέχουν 5 βουλευτές, (4 άνδρες και μία γυναίκα), καθώς και συνολικά 9 γυναίκες αλλά και 3 στελέχη κάτω των 35 ετών

Ανανέωση με φρέσκα πρόσωπα, πλουραλισμός, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς διαπραγματεύσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην ανανέωση (ηλικιακή και όχι μόνο), όπως άλλωστε ήταν και το μήνυμα της σύνθεσης της νέας Κ.Ε που ανανεώθηκε κατά τα 2/3, αλλά δεν θα αποκλείσει μεγαλύτερες γενιές. Επιπλέον θα επιδιώξει να είναι αντιπροσωπευτική η σύνθεση του καθοδηγητικού οργάνου, χωρίς όμως να μπει στη λογική της «ομοσπονδιοποίησης». «Συζητά με όλους, αλλά έχει αποκλείσει τη διαπραγμάτευση, δεν παζαρεύει ποσοστά», λένε άνθρωποι που συνομιλούν με τον Ν. Ανδρουλάκη. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα διαγνώσει προθέσεις από όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε λογική «ποιους θέλεις να βάλω». Άλλωστε, όπως διεφάνη και από την Κεντρική Επιτροπή, ουδείς διανοείται να διαταράξει το κλίμα αποδοχής της νέας ηγεσίας από την κοινωνία.

Στην εισήγησή του ο Ν. Ανδρουλάκης ως προς τους βουλευτές είχε υπόψιν του, σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει τους: Κώστα Σκανδαλίδη, Απόστολο Πάνα, Ανδρέα Λοβέρδο, Χάρη Καστανίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ωστόσο, ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής σε ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, προτάσσοντας την ανάγκη της ενότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Έτσι μετά το «κενό» που αφήνει ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος είναι πιθανόν να προταθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί μία γυναίκα βουλευτής, είτε η Χαρά Κεφαλίδου, είτε η Νάντια Γιαννακοπούλου (και οι δύο είχαν στηρίξει Α. Λοβέρδο στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία).

Από μη βουλευτές είναι βέβαιο ότι θα προταθεί ο Στέφανος Ξεκαλάκης, αμιγώς προεδρικός, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος ήρθε τρίτος στην Κεντρική Επιτροπή, με πολύ μικρή διαφορά από τον δεύτερο Μανώλη Χριστοδουλάκη Όπως επίσης βέβαιο ότι θα μετέχει ο Παύλος Χρηστίδης, Σίγουρο θεωρείται ότι θα περιληφθεί στην πρόταση Ανδρουλάκη και ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, που εξελέγη στην 26η θέση στην Κεντρική Επιτροπή. Επίσης μέσα στην πρόταση Ανδρουλάκη θα είναι από τη νέα γενιά «ανδρουλακικών»
ο Αντώνης Σαουλίδης, η Μάρα Κουκουδάκη αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ως εκπρόσωπος της διεύρυνσης.

Ποιοι θα προταθούν από την πλευρά των παπανδρεϊκών

Οι εκπρόσωποι της πλευράς Παπανδρέου θα είναι 7 στο νέο πολιτικό συμβούλιο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση Ανδρουλάκη, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο τέως γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ ο οποίος ήρθε δεύτερος σε ψήφους, στηριζόμενος από το μπλοκ των παπανδρεϊκών και ενός τμήματος των γεννηματικών. Επίσης, από τους παπανδρεϊκούς πολύ πιθανόν να είναι μέσα ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Πωλίνα Λάμψα, η Έφη Χαλάτση, ο Δημήτρης Οικονόμου (γιος του πρώην βουλευτή Παντελή Οικονόμου) και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ήρθε πρώτος σε σταυρούς από το μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού, αν και στη Χ. Τρικούπη διατυπώνονται ενστάσεις για το πρόσωπό του. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση Ανδρουλάκη η Τόνια Αντωνίου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο διεκδικεί η Κατερίνα Μπατζελή αλλά και ο Δημήτρης Ρέππας. Θεωρείται πολύ πιθανόν η Τόνια Αντωνίου κ.α. «παπανδρεϊκοί» που δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα Ανδρουλάκη να αυτοπροταθούν και να τεθούν στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Εκπρόσωπο στο καθοδηγητικό όργανο θα έχουν και οι «ανανεωτικοί», οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ όπως ο έμπειρος Θόδωρος Μαργαρίτης αλλά και οι Γ. Μπουλμπασάκος, Γ. Γιάνναρος, η 38χρονη Φωτεινή Αναστασίου κ.α.


Πηγή