Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

«Περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη»

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της εκλογής του λόφου της Πνύκας, ως τόπου για την εκφώνηση της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για να διαλαλήσει το όραμά του για την Ευρώπη, κορυφαία στιγμή στη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέρονται σήμερα τα δημοσιεύματα στις μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν καλεί να επανεφευρεθούν το “άλας” και το “νόημα” του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους», η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τονίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύει να προωθήσει τον διάλογο για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μέσω μίας «νέας μεθόδου», οι γενικές γραμμές της οποίας θα παρουσιασθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ανταποκριτές της Le Monde προσθέτουν στο άρθρο τους: «Αυτοί οι τόποι μάς υποχρεώνουν», τόνισε ο Μακρόν στο ακροατήριό του, έπειτα από λίγες λέξεις στα ελληνικά που απηύθυνε στους προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών και μαθητές και συνέχισε να ξεδιπλώνει το όραμά του για μία βαθιά αναδόμηση της ΕΕ. Στη μακρά ομιλία του, που έμοιαζε με κήρυγμα και αρτυμένη με πολλές αναφορές (Περικλής, Έγελος, Σεφέρης), ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έκανε μία ανάλυση «χωρίς παραχωρήσεις» στις αποτυχίες της Ευρώπης, από το δημοψήφισμα του 2005 για την ΕΕ, που το τρανταχτό «όχι» παρέσυρε τη Γαλλία και την Ολλανδία και από το οποίο δεν εξήχθη κανένα συμπέρασμα. «Η Ευρώπη προχώρησε ως εάν ήταν αποκομμένη από τους λαούς της», τόνισε ο Μακρόν».

Le Figaro: Ο Μακρόν περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Le Figaro, στην ανταπόκριση με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν θέλει να επαναθεμελιώσει την Ευρώπη», η εφημερίδα τονίζει: «στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμμανουέλ Μακρόν δίνει κάποιες φορές την εντύπωση πως υπερβάλλει. Όμως την Πέμπτη στην Ελλάδα, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός κράτους μετά την εκλογή του, αφέθηκε πλήρως, ωσάν να ήθελε να δώσει σάρκα και οστά στη φιλοδοξία του να επανακάμψουμε στον πολιτικό ηρωισμό και την ευχή του να ξαναβρούμε το νόημα της ιστορικής διήγησης».

«Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμηση της ζώνης του Ευρώ, ο Μακρόν ωστόσο δεν ήταν αρκετά σαφής, αρκούμενος να καλέσει τους εταίρους του να τολμήσουν τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού κι ενός κοινού υπουργού Οικονομικών των 27. Στα θέματα αυτά τα εμπόδια είναι πολλαπλά, όπως επίσης πολλοί είναι και οι αντίπαλοί του. Δεν είναι βέβαιο πως οι δυσκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα υποχωρήσουν μπροστά στον “πολιτικό ηρωισμό”. Ο Μακρόν περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη: “αυτό που όλοι ελπίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας. Ας το επιθυμήσουμε μαζί για εμάς και για τα παιδιά μας και θα το πετύχουμε”».

Guardian: Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζητεί αλληλεγγύη

Η βρετανική The Guardian, τιτλοφορεί το αντίστοιχο άρθρο της: «Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζητεί αλληλεγγύη καθώς δεσμεύεται πως θα ηγηθεί στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης» και υπογραμμίζοντας για τους αναγνώστες της όλα τα βασικά σημεία της ομιλίας του Μακρόν, τονίζει πως «ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύθηκε να ηγηθεί στην “ανοικοδόμηση” της ΕΕ, προειδοποιώντας πως η “κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη κινδυνεύουν” και πως οι πολίτες της Ένωσης δεν κατανοούν πλέον το σχέδιό της».

«Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία στην ΕΕ και αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας τις διηνεκείς εκκλήσεις του για μία ολοκληρωμένη ευρωζώνη με τον δικό της υπουργό Οικονομικών, Κοινοβούλιο και αυτόνομο προϋπολογισμό ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις» προσθέτει ο Guardian.

Αλλά και η μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais στέκεται στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα. Με τίτλο «ο Μακρόν προτείνει από την Αθήνα μία νέα Ευρώπη πιο δημοκρατική και κυρίαρχη», το ισπανικό φύλλο τονίζει πως «ο Γάλλος Pρόεδρος σκιαγραφεί σε έναν αυτοκριτικό και κριτικό, για τις ελίτ της ηπείρου μας λόγο, το όραμά του για την αναβίωση ενός κοινού σχεδίου».

localStorage.clear();


Πηγή