Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Περιορίζει η Ρωσία τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφός της

Με μείωση της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στο έδαφός της απαντά η Ρωσία στην ψήφιση κυρώσεων σε βάρος της από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Καταγγέλλοντας «ρωσοφοβία», η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μειώσει, από την 1η Σεπτεμβρίου, σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία, αποσύροντας και την άδεια χρήσης μιας κατοικίας και αποθηκών, που είχε παραχωρήσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Όπως λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη μείωση ο αριθμός των μελών του προσωπικού των αμερικανικών αντιπροσωπειών θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον του προσωπικού των ρωσικών αντιπροσωπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιφυλάχθηκε δε να λάβει νέα μέτρα εναντίον των αμερικανικών «συμφερόντων».

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη φερόμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές. Το κείμενο αυτό, το οποίο κατήγγειλε η Μόσχα αλλά επικρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή μπορεί να πλήξει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα πρέπει τώρα να υποβληθεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μπορεί να το υπογράψει ως έχει ή να θέσει βέτο.

Η απόφαση αυτή «δείχνει πως οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν καταστεί όμηροι των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες», καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο κάνοντας λόγο για «εκβιασμό με σκοπό να μειωθεί η συνεργασία ξένων εταίρων με τη Ρωσία».

«Παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Ουάσινγκτον, έχουμε συμπεριφερθεί με υπεύθυνο τρόπο και με αυτοσυγκράτηση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και δεν είχαμε απαντήσει μέχρι σήμερα σε αυτές τις πρόδηλες προκλήσεις», συνεχίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πράγματι πως η ρωσοφοβία και η επιδίωξη της αντιπαράθεσης είναι βαθιά ριζωμένες σε ορισμένους κύκλους που είναι καλά γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Σε περίπτωση που υπάρξουν νέες μονομερείς ενέργειες των αμερικανικών αρχών που θα αφορούν τη μείωση του αριθμού των διπλωματών μας στις ΗΠΑ, θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

localStorage.clear();


Πηγή