Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Περιοχή ακόμα πιο κοντά στην γεώτρηση δέσμευσε η Τουρκία

Η Άγκυρα παρά το γεγονός πως στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται πλοία ισχυρών χωρών που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν εντάσεις στην περιοχή, συνεχίζει να σπρώχνει την κατάσταση ακόμα πιο κοντά στο «κόκκινο».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα μετά την Navtex 697/17 με την οποία χωρίς να έχει δικαιοδοσία δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου και βορείως της περιοχής που σήμερα ξεκινά την γεώτρηση το σκάφος WEST CAPELLA, για σήμερα και αύριο, εξέδωσε νέα Navtex.

casca

Με την υπ’αριθμ 700/17 Navtex δέσμευσε για τις 17 και 18 Ιουλίου περιοχή λιγότερο από 50 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του σημείου της γεώτρησης για την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά όπως αναφέρει η σχετική προειδοποίηση…

sdfs

v5p2dlyu

Από ελληνικής πλευράς παραμένει στην ευρύτερη περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για το Λίβανο.

Το εντυπωσιακό είναι πως Γαλλικές φρεγάτες και μάλιστα τύπου FREMM, δηλαδή με χαρακτηριστικά «στελθ» έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λάρνακας. Η ηλεκτρονική έκδοση της Κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες των πλοίων από το λιμάνι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κυπριακή εφημερίδα οι γαλλικές φρεγάτες συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

6h2l17nn

Οι φρεγάτες αυτού του τύπου, που σε κάποια φάση προ κρίσης, ήταν υποψήφιες προς απόκτηση και από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, σε χρήση από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό διαθέτουν τον αντιαεροπορικό πύραυλο SYLVER A50  που με το βεληνεκές των 120 χιλιομέτρων μπορούν να παρέχουν επαρκή αντιαεροπορική κάλυψη στην περιοχή της γεώτρησης που είναι και γαλλικών συμφερόντων λόγω της γαλλικής εταιρείας TOTAL.

Την ίδια στιγμή η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου CVN 77 «Τζορτζ Μπους» βρίσκεται στη Μεσόγειο, μετά τον ελλιμενισμό της στο Ισραήλ, όπως επιβεβαιώνεται και από την σχετική ιστοσελίδα gonavy.jp, χωρίς όμως επίσημα να υπάρχει αλλαγή στην αποστολή του πέρα από την συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.

localStorage.clear();


Πηγή