Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πετρόπουλος: Ο εργοδότης που αντιμετωπίζει τον μισθωτό ως επαγγελματία θα έχει συνέπειες

«Όποιος εργοδότης αποτολμά να αντιμετωπίζει τον μισθωτό ως ελεύθερο επαγγελματία, θα υποστεί τις συνέπειες», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την εξαρτημένη εργασία.

Ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με στόχο να διευκρινισθούν συναφείς δυσχέρειες στην εφαρμογή του νόμου 4377 και τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

«Η εξαρτημένη εργασία ήταν και θα είναι πάντα εξαρτημένη εργασία και ο εργοδότης που αποτολμά να αντιμετωπίζει τον μισθωτό ως δήθεν ελεύθερο επαγγελματία, θα έχει τις συνέπειες», είπε ο κ. Πετρόπουλος και προσέθεσε: «Η εντολή μας προς τον ΕΦΚΑ είναι, όπου συλλαμβάνεται απασχόληση η οποία εμφανίζεται ως απόδειξη δαπανών αντί ο εργαζόμενος να αντιμετωπίζεται ως μισθωτός και να είναι ασφαλισμένος κανονικά ως μισθωτός, να επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου που επισήμανε ότι, σε μια επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την ΕΛΣΤΑΤ, έχει ανακύψει μείζον θέμα δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συλλογή στατιστικού υλικού, καλύπτουν πάγιες ανάγκες αλλά από την υπηρεσία τους θεωρούνται ιδιώτες συνεργάτες και μέχρι σήμερα, και δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του 2017 και εργάζονται ανασφάλιστοι. Και αυτό γιατί η υπηρεσία τους λέει ότι πληρώνονται με αποδείξεις δαπανών και άρα οι ίδιοι πρέπει εξ ολοκλήρου να βαρύνονται με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι η μόνη, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η αντιμετώπιση αυτή ανοίγει το δρόμο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να καταφεύγουν σε τέτοιες αντεργατικές πρακτικές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε να αντιμετωπιστούν αυτοί οι εργαζόμενοι φορολογικά και ασφαλιστικά ως μισθωτοί και να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

«Θα εξετάσω και το θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ και θα προχωρήσω σε νομοθετική ρύθμιση αν χρειάζεται», δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

localStorage.clear();


Πηγή