Πέμπτη , 9 Μάιος 2024

Πλειστηριασμοί ακινήτων και πολυνομοσχέδιο τα πρώτα τεστ της χρονιάς

Στη δύσκολη πραγματικότητα επιστρέφει από σήμερα η κυβέρνηση. Μετά την χαλαρότητα των εορτών αλλά και την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς έρχεται μια εβδομάδα με τρία κρίσιμα τεστ:

Τα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και αύριο Τρίτη, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα και με αυτό η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει μια και καλή με την τρίτη αξιολόγηση και να ασχοληθεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Άλλωστε οι αλλαγές προσώπων στα κυβερνητικά πόστα ήταν από την αρχή συνδεδεμένες με τον χρόνο ολοκλήρωσης της προτελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Από το πολυνομοσχέδιο ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης, για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, ο επαναϋπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, η αναδιάρθρωση των προνοϊακών επιδομάτων, η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές (μέχρι τον Μάρτιο του 2018, τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση) η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, κ. ά.

Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα Ειρηνοδικεία. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα κτυπήσει και πάλι καθώς έχουν προγραμματιστεί 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα γραφεία συμβολαιογράφων σε Αθήνα και Πειραιά. Μετά την ψήφιση της διάταξης που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για όσους ασκούν βία σε συμβολαιογράφους και όσους παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία, οι συμβολαιογράφοι του λεκανοπεδίου δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή.

Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν αναγγελθεί για την Τετάρτη 28 πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία από τις διάφορες συλλογικότητες.

Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) το οποίο υπό τη νέα του πλέον ηγεσία θα εξετάσει εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

localStorage.clear();


Πηγή