Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία των ακινήτων

Σύντομα η εφορία θα αρχίσει να βγάζει στο σφυρί ακίνητα των οφειλετών στην εμπορική αξία τους, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντικειμενική που σήμερα αποτελεί την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών.

Εντός των επόμενων ημερών, γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα αποτελέσει και το τελευταίο και ουσιαστικό βήμα για να αρχίσει η διαδικασία.

Δηλαδή, σημειώνει το ρεπορτάζ, ενώ οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η εφορία, σε περίπτωση οφειλής, θα μπορεί να κατάσχει το ακίνητο στην εμπορική και χαμηλότερης αξίας, διαγράφοντας αντίστοιχο μέρος της οφειλής.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν έως τον περασμένο Μάιο η πρώτη τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων που είχε κατασχέσει η εφορία ήταν τουλάχιστον η αντικειμενική αξία.

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε ΔΟΥ δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. 3.000), και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει.

localStorage.clear();


Πηγή