Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πλεύρης: Λογικό να υπάρχουν παράπονα για το clawback -Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων

Στην παραδοχή ότι είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το clawback προχώρησε από τους Δελφούς ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο θέμα της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας.

«Το γεγονός ότι έρχεται το τέλος της χρονιάς και λες ότι “εγώ δεν μπόρεσα να ελέγξω τη δαπάνη, πληρώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πάροχοι” είναι λογικό να δημιουργεί παράπονα», επισήμανε ο κ. Πλεύρης, που συμπλήρωσε πως «στόχος είναι να παρακολουθείται η συνταγογράφηση» και για αυτό οι βάσεις θα μπουν το 2022, κυρίως με την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων.

«Σκοπός μας είναι να δούμε σε ποια φαρμακευτικά σκευάσματα δημιουργείται η μεγάλη δαπάνη», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η διαφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρατηρείται μια μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας, ιδίως στις καινοτόμες θεραπείες, επειδή απουσιάζουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως είπε «στη χώρα μας να αρχίζει η θεραπεία των ασθενών από τα πιο ακριβά και όχι από τα πιο φτηνά φάρμακα».

Πλεύρης: Η διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη

Ο ίδιος προέβλεψε ότι για το φάρμακο η διετία 2020-22 θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και έδωσε έμφαση στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως είπε, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αυτό, γιατί αν συμφωνήσουμε στην κατανάλωση θα έχουμε χαμηλότερο clawback. «Μέσα σε τρεις μήνες νομοθετήσαμε μία σειρά μέτρων για τους ανασφάλιστους, την εξομοίωση λιανικής με ασφαλιστική τιμή και για πρώτη φορά εκτιμάται η αξία του φαρμακευτικού προϊόντος στη χώρα μας», είπε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε να έχει μία συνολική πρόταση από την φαρμακοβιομηχανία.

Επανερχόμενος στη διαπραγμάτευση και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι κι εμείς θα πάμε με το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ξεκάθαρο ότι «θέλουμε τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα και για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, αλλά επειδή είναι πιο ακριβά φάρμακα από τα αλλά, θέλουμε να τα καταναλώνουμε στις συγκεκριμένες ποσότητες που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό και όχι σε μεγαλύτερες όπως γίνεται σήμερα».

Αναφερόμενος στις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα, αποκάλυψε ότι αυτές θα εκτιμηθούν και με βάση το γεγονός του πολέμου και της γενικότερης διεθνούς συγκυρίας.


Πηγή